Wykonanie
Pojawienie się przepisu na sernik z
jeżynami zawdzięczamy wysypem tych
leśnych owoców. Podczas zbierania udało nam się nie zjeść ich wszystkich od razu i część z nich przeznaczyliśmy na wykonanie tego przepisu. Mamy nadzieję, że sernik spodoba się Wam równie bardzo jak nam.
Składniki:Na spód:250 g
herbatników typu
petit beurre200 g
masła1 kg półtłustego, gotowego
sera w wiaderku (najlepiej o smaku
waniliowym)0,5 l
śmietanki kremówki 36%3 łyżeczki
żelatyny6 kopiatych łyżek
cukru pudru400 g
jeżynsok z jednej
cytryny1 opakowanie
galaretki z
owoców leśnychPrzygotowanie:Spód:
Ciasteczka pokrusz na miał, najlepiej z wykorzystaniem makutry. Do sypkiej postaci
ciastek wlej jeszcze gorące, rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymana masa nadal może być sypka, ale tym się nie przejmuj. Spód dużej tortownicy wylep przygotowaną masą tym samym kształtując spód późniejszego sernika.Masa serowa:
Ser z wiaderka przełóż do miseczki. Dosyp do niego
cukier puder i dokładnie wymieszaj. Dodaj
sok z cytryny i raz jeszcze wymieszaj.Uwaga! Jeżeli zakupiony
ser nie jest o smaku
waniliowym należy dodatkowo dodać 1-2 szt.
cukrów waniliowych. Ich ilość jest uzależniona od Twoich preferencji
smakowych. Masa musi być słodka ponieważ później dodawane
owoce są kwaskowate.
Żelatynę zalej 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej
wody i odstaw na kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzej ją na małym ogniu dokładnie mieszając dopóki się nie rozpuści. Uważaj aby nie zagotować. Odstaw
żelatynę na bok i poczekaj dopóki nie wystygnie do temperatury pokojowej.Kiedy
żelatyna uzyska odpowiednią temperaturę wlej ją powoli, cienkim strumieniem do masy serowej dokładnie przy tym mieszając. Można użyć miksera na niskich obrotach.W osobnej miseczce ubij
bitą śmietanę.
Śmietanę, jeszcze w kartoniku przed ubiciem mocno schłódź w zamrażarce po czym ubijaj ją przy użyciu miksera.Ubitą
śmietanę połącz z masą
serową delikatnymi ruchami, najlepiej ręką.Do tak przygotowanej masy dodaj
jeżyny i całość raz jeszcze przemieszaj.Masę przełóż do tortownicy, nakładając ją na wcześniej przygotowany spód.Włóż do lodówki i pozostaw do schłodzenia.Przygotuj
galaretkę wg. instrukcji na opakowaniu.Kiedy zacznie tężeć wylej ją na wierzch sernika i pozostaw do schłodzenia.Smacznego!