Wykonanie
Kasza gryczana to niewątpliwie jedna z najbardziej lubianych i popularnych
kasz. Często stanowi dodatek do drugiego dania lub jest jej głównym składnikiem jak np. w przypadku pierogów. Nie zaliczamy jej do zbóż w przeciwieństwie do
kaszy jaglanej bądź
manny.
Kasza powstaje z łuskanych i prażonych nasion rośliny zwanej gryką, która kwitnie w okresie wakacyjnym (lipiec i sierpień).
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem
białka o podobnej wartości do roślin strączkowych. Dostarcza
białko o wysokiej wartości odżywczej (zdecydowanie przewyższa
makaron,
ryż i
ziemniaki), a to wszystko dzięki zawartości lizyny i tryptofanu, którego nasz organizm sam nie wytwarza. Jest źródłem
skrobi, która w naszym organizmie rozkłada się na glukozę potrzebną do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowym jej atutem jest duża zawartość kwasu foliowego, a także wapń, magnez, cynk, żelazo, potas i fosfor. Prócz składników mineralnych zawiera również witaminy- B1, B2, P i PP które są cenne dla układu nerwowego. W przeciwieństwie do innych
kasz nie zakwasza organizmu. Śmiało mogą po nią sięgać osoby będące na diecie bezglutenowej ponieważ w swoim składzie nie zwiera glutenu.Bogata w błonnik (100 g
kaszy zawiera aż 5, 9 g), polecana jest osobom będącym na diecie i szczególnie dbającym o linię. Jest również rekomendowana osobom cierpiącym na zaburzenia jelitowe, zaburzenia układu krążenia czy z niedokrwistością. Pomaga obniżyć zły cholesterol we
krwi.W sklepach mamy dostępną:
kaszę prażoną (paloną), mniej wartościową ponieważ podczas obróbki termicznej ginie cześć witamin.
kaszę nieprażoną (niepaloną) o odcieniu zielonkawym
kaszę grubą o różnych odcieniach brązu – od jasnego do ciemnego
kaszę łamaną o biało-brązowym zabarwieniu
Składniki:1 szklanka
kaszy gryczanej2 szklanki
wodySólOpcjonalnie
masło lub
oliwa z oliwekPrzygotowanie:Przed rozpoczęciem warto zapamiętać, że
kaszę należy gotować na wolnym ogniu, w garnku o grubym dnie, koniecznie pod przykryciem. Przed gotowaniem
kaszy nie płuczemy ponieważ podczas płukania chłonie ok. 10 %
wody.Do gotującej się
wody (posolonej z dodatkiem
oliwy oliwek lub
masła) wsyp
kaszę i gotuj około 15-20 minut do całkowitego wchłonięcia się
wody.Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i na kolejne 20 minut włóż go pod koc, pierzynę lub kołdrę i szczelnie opatul. Dzięki temu
kasza wyjdzie idealnie sypka, bez pozostałości
wody.B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowegohttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html