Wykonanie
U mnie nadal zielono i to bardzo. Inspiracją dla tej sałatki był pomysł Zuzy, która dodała
brokuła do naszej rodzimej mizerii. Ponieważ u mnie, po ostatniej wizycie w greckiej restauracji, wszystko jest z
koperkiem, musiałam tutaj też koniecznie dodać. A jak już zrobiło się całkiem zielono, to i
zielonego groszku nie mogło zabraknąć. Obowiązkowo spróbujcie, doskonała do ziemniaczków.1 długi
ogórek1
brokułduża garść
zielonego groszku (jeśli jest mrożony, to podgrzać przez 1 minutę w mikrofalówce)
śmietana roślinnanieco otu
winnego lub
soku z cytrynynieco
cukru (niewiele, tylko do złagodzenia smaku)świeży
koperek1 ząbek
czosnkusólOgórka pokroić w półksiężyce i posolić. Odstawić na 10 minut, jeśli oddzieli się
woda, to ją odlać.
Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać wraz z ząbkiem
czosnku do wrzącej
wody. Gotować 3 minuty. Odcedzić i ostudzić. Wymieszać wszystkie składniki i natychmiast podawać.