Wykonanie
Wykluczenie glutenu z jadłospisu nie jest trudne, gdyby nie
chleb. Od razu pierwszego dnia, kiedy postanowiłam przeprowadzić ten eksperyment, zauważyłam, że ogarnęła mnie lekka panika na myśl o
chlebie. Ale dlaczego, przecież i tak zawsze pieczemy sami, więc wystarczy tylko zamienić
mąkę. Niby tak, ale nieco się tego obawiałam.
Bułki wyszły ok., więc nie dało mi to spokoju, zaraz postanowiłam spróbować upiec podobny
chleb. Udał się bez problemu, ale porywając się na takie przepisy musicie o kilku rzeczach wiedzieć. Taki
chleb nigdy Wam nie wyrośnie taki duży i puchaty, jak z jasnej
mąki pszennej. Zawsze będzie miał nieco zbitą konsystencję, podobną do
razowego. Podczas przygotowywania ciasta możecie się nieco przestraszyć, bo ciasto jest nieco... rozpaćkane. Nie trzyma się razem, gdybyście próbowali ulepić z niego dużą
chlebową kulę, to założę się, że nic z tego. Po prostu takie rzadkawe ciasto należy zostawić jakie jest, nic się nie przejmować, wlać do foremki i upiec. Idealnie wychodzi w automacie, ale jestem pewna, że w normalnej foremce, w piecu też się uda.Na razie używam gotowej
mąki ryżowej i gryczanej, ale przy najbliższej okazji spróbuję zmielić
ryż i
kaszę, bo jest to pewnie o niebo tańsze. Nie kupuję gotowej
mąki bezglutenowej, kiedyś dla naszego bezglutenowego gościa chciałam upiec
chleb z takiej
mąki i skończyło się katastrofą. Nie dosyć, że był twardy jak kamień, to jeszcze w smaku był jak papier, albo coś podobnego, bezsmakowego. Lepiej popróbować z różnymi
mąkami, tym bardziej, że w takim
chlebie mamy całą gamę smaków.250 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej250 g pełnoziarnistej
mąki ryżowej3 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżki
mąki sojowej pełnotłustej (stanowi świetne spoiwo)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
mączki ziemniaczanej400 ml letniej
wody1 saszetka
suszonych drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliBez automatu:Wszystkie składniki oprócz
mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu
mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mamy czas, możemy na kilka godzin pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Jeżeli nie mamy czasu, pieczemy od razu.Ciasto wlać do foremki i piec ok. 45 minut przy temperaturze 200 ˚C. (Piekarnik należy nagrzać wcześniej)Z automatem:Umieścić wszystkie składniki w automacie i wybrać standardowy program.