Wykonanie
Moi
drodzy, rozpoczynamy nowy cykl – 60 dni bez glutenu. Jest to eksperyment. Pomysł wywodzi się z nagłej potrzeby, gdyż moja druga połówka prawdopodobnie ma nietolerancję glutenu. Postanowiliśmy to sprawdzić, a najlepszym sposobem jest przeprowadzenie testu polegającego na rygorystycznym wyłączeniu glutenu z diety. Oczywiście można wykonać badania, ale w przypadku alergika i osoby bardzo wrażliwej, ustalenie alergenów i substancji powodujących złe samopoczucie nie jest wcale takie łatwe. Ponieważ lubię kulinarne wyzwania i ograniczenia, jestem niezmiernie podekscytowana i ciekawa jak to będzie. Bo przysięgam, że nie mam wpisów na zapas,
będę improwizować i przekonam się, jak to jest, kiedy połączymy weganizm z dietą bezglutenową. Oczywiście nadal ma być smacznie, to jest sprawa najważniejsza. Jak myślicie, czy jest to proste? Zobaczymy.Jeżeli macie ochotę, dołączcie do nas, może też okaże się, że nagle będziecie
mieć o wiele więcej sił witalnych. Chętni mogą dodać banerek, na swoich blogach i podlinkować do tego wpisu.Gluten zawierają wszystkie zboża:pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, pszenżyto, bulgur,
kuskusGlutenu nie zawierają:
kukurydza,
ryż, dziki
ryż (to nasiona kwiatów), gryka, proso, amarant, mączka
chleba świętojańskiego, quinoaW daniach gotowych może być zawarty gluten, najlepiej ich unikać, a jeżeli już kupujemy, to czytajmy dokładnie listę składników.Pamiętajcie, że w przypadku złego samopoczucia konieczna jest konsultacja z lekarzem. Możliwe, że lekarz znajdzie trop i wykryje przyczynę. Jeżeli jednak lekarz przeprowadził wiele badań i stwierdził, że nic Wam właściwie nie dolega, to wtedy możecie sami trochę poeksperymentować. Nie macie nic do stracenia. Najlepiej jest prowadzić przez jakiś czas dziennik i dokładnie zapisywać, co jecie i jak się kiedy czujecie.
Potem możecie przeanalizować i zobaczyć, czy widzicie jakieś zależności.250 g pełnoziarnistej
mąki gryczanej250 g pełnoziarnistej
mąki ryżowej2 łyżki
mączki ziemniaczanej300 ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 saszetka
drożdży suszonychBez automatu:Wszystkie składniki oprócz
mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu
mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jak już będzie za ciężko, wyrabiać ręką, dosypywać
mąki, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło i dało się formować w kulki. W razie potrzeby dodać więcej
mąki lub
wody.Jeżeli mamy czas, możemy na kilka godzin pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Jeżeli nie mamy czasu, pieczemy od razu.Formować małe kulki, ponacinać na krzyż
ostrym nożem i piec ok. 20 minut przy temperaturze 180 ˚C. (Piekarnik należy nagrzać wcześniej)Z automatem:Umieścić wszystkie składniki w automacie i wybrać program ciasto. Kiedy ciasto będzie gotowe, formować małe kulki, ponacinać na krzyż
ostrym nożem i piec ok. 20 minut przy temperaturze 180 ˚C. (Piekarnik należy nagrzać wcześniej)