ßßß Cookit - przepis na Cudowne gofry bananowe bez jajka

Cudowne gofry bananowe bez jajka

nazwa

Wykonanie

Dziwne, że nigdy jeszcze nie było tu u mnie gofrów. Może to nawet dobrze, bo jak się już tu pojawiły, to od razu takie do podziwiania. Przepis jest od Patyski z bloga smakołyki alergika . Podziwiam Patyskę za to, że odwróciła kompletnie kota ogonem. Zamiast robić tragedię z alergii, co obiektywnie rzecz biorąc przyjemną sprawą nie jest, produkuje smakołyk za smakołykiem. Czasami myślę, że nawet warto być alergikiem, dla którego Patyska gotuje. Może się pod takiego podszyć? Podobno z takich rzeczy żartować nie wolno, ale cóż ja na to poradzę, kiedy takie są fakty. Przepisy Patyski są super, nie tylko dla alergoków! Na dowód tego macie tu chrupiące i pulchne gofry, zajadajcie i powiedzcie, czy nie mam racji :-)
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki golden syrupu (u mnie syrop z agawy)
120 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
300 ml mleka roślinnego
250 g mąki (u mnie orkiszowa)
40 ml rumu
czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
Banany rozgnieść widelcem. Margarynę rozpuścić z syropem, dolać mleko, rum, banany i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na w miarę gładką masę o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto na naleśniki. Gofrownicę lekko smarować olejem, nalewać ciasto i gofrować 4 minuty. Podawać oprószone cukrem pudrem, polane golden syrupem lub czym kto lubi.
Najlepsze są oczywiście na gorąco. Jeżeli kilka nam zostanie (mało prawdopodobne), można podgrzać je w tosterze i są znów chrupiące :-)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/03/cudowne-gofry-bananowe-bez-jajka.html