Wykonanie
Sama nie wiem czy to bardziej ciasto, czy
pieczywo. Jak
pieczywo to dość specyficzne, bo w końcu z
bananów, a jak ciasto, to wyjątkowo
dziwne, bo wygląda jak
chleb. Można niby zwiększyć ilość
cukru w przepisie, zrobić jakąś polewę (np. z
gorzkiej czekolady z odrobiną
mleka, roztopionej w kąpieli
wodnej) i będzie bardziej ciastowy wypiek, ale nam smakuje tak jak jest. Przepis wzięłam ze strony www.mojeciasto.pl, po kilku próbach
doszłam do wersji, która najbardziej nam odpowiada i muszę przyznać, że ta wersja jest bardzo bliska oryginału, właściwie tylko
margarynę zmieniłam na
masło i zmniejszyłam ilość
cukru. Z
margaryną też jest ok., ale z
masłem ma ciekawszy smak. Tak czy siak, chlebek
bananowy lubi eksperymenty :)Składniki:125g
masła lub
margaryny350g
mąki100g
cukru2
jajka4 bardzo dojrzałe
banany średniej wielkości½ łyżeczki
proszku do pieczeniaŁyżeczka
sody oczyszczonej¼ szklanki
mlekaWykonanie:
Banany, oczywiście bez skórki, rozgniatamy widelcem.
Mleko należy zagotować i do gorącego dodajemy
sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, za pomocą miksera. Jak powstanie gładka, jednolita masa, to wbijamy po jednym
jajku, nieprzerywając miksowania. Na koniec dodajemy
banany,
mleko i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i masę przenosimy do keksowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę, aż ciasto pięknie wyrośnie i pęknie.