Wykonanie
Tym razem przedstawiam Wszystkim bananowca. Chociaż on przedstawiać się nie musi. Ciasto pachnie super a smakuje jeszcze lepiejJeżeli nie macie co zrobić z lekko „przejrzałymi”
bananami to właśnie jest idealne rozwiązanie.
Przepis zaczerpnięty z portalu http://www.mojeciasto.plSkładniki:125g
margaryny2 szklanki
mąki (350 g)3/4 szklanki
cukru (200 g)2
jajka4 dojrzałe
banany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody5 łyżek
mlekaBanany obieramy i kroimy na kawałki a następnie rozgniatamy widelcem.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, a
mleko zagotowujemy. Do gorącego
mleka wsypujemy
sodę, mieszamy i studzimy.
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem dodając stopniowo po jednym
jajku. Ciągle ucierając dodajemy
mąkę,
banany i
sodę z
mlekiem. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej
mąką. Pieczemy w 180st.C około 50 minut.