Wykonanie
Niedawno zorganizowałam dla Was jesienny konkurs z szarlotką . Wszystkie nadesłane przepisy na ciasta z
jabłkami godne są wypróbowania i jak obiecałam, od czasu do czasu, sięgnę po jeden z nich. Dziś wybór padł na ciasto Marty, jest bardzo łatwe i uda się każdemu. Zapraszam Was do spróbowania :-)Zaglądajcie tu, niebawem kolejne ciasto z
jabłkami.1 szklanka
cukru4
jajka2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cynamonu5
jabłek2/3 szklanki
oleju10 dag posiekanych
orzechów włoskich (nie dodałam)5 dag posiekanych
migdałów (nie dodałam)
cukier puder do posypania
Jajka z
cukrem ubić mikserem.
Mąkę połączoną z
sodą, proszkiem i
cynamonem dodawać powoli do
jajek ubitych z
cukrem. Miksować na wolnych obrotach.Na koniec dodać do ciasta
olej,
orzechy i
migdały. Wymieszać łyżką.Około połowy ciasta wyłożyć do natłuszczonej tortownicy, a pozostałą połowę wymieszać z
jabłkami z pokrojonymi na małe kawałki i wyłożyć na wierzch. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 ˚C .