Wykonanie
Myślę, że ciasta nie muszę przedstawiać wszyscy je znają i lubią. Bo ja bardzo :D Jak tylko rozpoczyna się piękna, złota jesień zabieram się za pieczenie "Wiewiórki". W tym czasie
jabłka są najsmaczniejsze, bardzo soczyste i aromatyczne a do tego duża ilość świeżych
orzechów, mniam to jest po prostu pyszne :DSkładniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru4
jajka1/2 szklanki
oleju1 szklanka drobno pokrojonych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
cynamonu4 średniej wielkości
jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)Tortownica 28cm
Jajka z
cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje
zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem
olej, pomalutku wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem,
sodą i
cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy
jabłka,
orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do "suchego patyczka" około 45 minut w 180*C.