Wykonanie
Widziałam go nie raz, ale kiedy Atinka pokazała ten przepis podczas Dnia
Jabłka, poczułam się wywołana do tablicy. W końcu wszystkie składniki stały przede mną. Nie żałuję, bo ciasto świetne. Na drugi dzień zdecydowanie lepsze, bo
jabłka oddają wilgoć.
Składniki na formę 33 x 22 cm:4
jajka3/4 szklanki
cukru2 szklanki
mąki2/3 szklanki
olejuszklanka grubo posiekanych
orzechów włoskich4 - 5
jabłek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Orzechy dość grubo posiekać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodać
żółtka,
olej, dalej ubijać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem,
sodą i
cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.
Jabłka i
orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165ºC, przez około 45 - 55 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.
/wydrukuj przepis/