Wykonanie
Wiele
mówi się ostatnio o wyrzucaniu produtów, które nie nadają się już do spożycia. Jest to problem globalny, ale również w naszym codziennym życiu odgrywa on bardzo dużą rolę. W końcu wyrzucając nieświeże jedzenie, wyrzucamy własne pieniądze. Zadbajmy więc o to, aby nasze produkty jak najdłużej zachowały świeżość. Jak to zrobić? Jest kilka bardzo prostych, domowych sposobów. Oto kilka z nich:
Chleb:dość szybko wysycha i robi się twardy, opóźnimy ten proces, wkładając do pojemnika z
chlebem pół
jabłka. Wilgoć z
jabłka absorbowana jest przez
chleb i dzięki temu zachowuje on dłużej świeżość.
Ser żółty:dość szybko pleśnieje, aby tego uniknąć, należy włożyć do pojemnika z
serem kostkę
cukru.
Ser zachowa wtedy znacznie dłużej świeżość.
Sałata:liście szybko więdną, aby tego uniknąć należy zawinąć
sałatę w czystą, mokrą ścierkę kuchenną i przechowywać w lodówce na dole, w pojemniku do warzyw. Również
szparagi można przechować w ten sposób, ale nie za długo.
Szparagi smakują najlepiej, jak są bardzo świeże, dlatego matoda ta powinna być stosowana w ostateczności.
Banany i
jabłka:
owoce te wydzielają etylen, co powoduje dojrzewanie (szybsze psucie)
owoców znajdujących się w najbliższym sąsiedztwie (na przykład w jednej misce). Należy więc przechowywać je z dala od innych
owoców i warzyw, najlepiej osobno.
Banany nadają się również do zamrażania. Należy obrać je ze skórki, pokroić w odpowiednie kawałki i umieścić w szczelnym plastikowym woreczku.
Musztarda:rozpoczęty słoik
musztardy zabezpieczymy przed wysychaniem, jeżeli wlejemy na wierzch nieco
oleju.Świeże
zioła:oczywiście najlepsze są świeże, ale gdy umieścimy je w szklaneczce z
wodą w lodówce, zachowają świeżość przez kilka dni.
Zioła nadają się również do zamrażania. Należy je posiekać i umieścić w plastikowym pojemniczku lub woreczku.
Marchewka i
pietruszka:co zrobić, gdy
marchewki i
pietruszki już nie robią na nas najlepszego wrażenia i stały się nieco gumowe? Można umieścić je na kilka godzin w misce z zimną
wodą, a po tym zabiegu będą znów jak świeże.
Mąka,
cukier,
musli:najlepiej przechowywać w szczelnych, plastikowych pojemnikach.Zamrażanie jest świetną metodą na zachowanie świeżości na dość długi czas i nadaje się do tego wiele produktów, o tym będzie oddzielny wpis w najbliższym czasie.Może znacie jeszcze inne sposoby?Podzielcie się, może uzbieramy na drugi wpis na ten temat :-)