Wykonanie
Składniki na
biszkopt :6-7 jaj1 i 1/2 szklanki
mąki1i 1/2 szkalnki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
oleju, tu rzepakowy
Przygotowanie :
Białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić na sztywną pianę, w trakcie kiedy
białka prawie ubite dodawać stopniowo
cukier i nadal ubijaćKiedy pianę ubijemy na sztywno dodajemy po jednym
żółtku i nadal ubijamyDodajemy po łyżce
oleju, stopniowo
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczeniaDelikatnie mieszamy na wolnych obrotachPrzekładamy do foremki z papierem do pieczenia na dnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C pieczemy około 30-40 min. sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Wielkość foremki 24 cm średnicy.Po przestudzeniu ciasta przekroić na 3 części, posmarować kremem wg swojego uznania. Każdy płat nasączyć lekko słodką
wodą z
cytryną.U mnie była to
śmietana tortowa 36% ubita z
cukrem pudrem, a jedna warstwa ciasta przełożona powidłami śliwkowymi. Dekoracje
tortu dowolne.Ten tort upiekł mój Syn na swoje Imieniny :)