Wykonanie
Kasza kuskus jest granulatem produkowanym z
kaszy manny, pszenicy durum,
wody i dodatków pochodzącym z
krajów arabskich. Nie ma charakterystycznego smaku i zapachu. Granulat ma soczystą, żółtą barwę.
Kuskus należy do
kasz zaparzanych, nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą
wodą,
wywarem lub
bulionem, aby po kilku minutach otrzymać sypką i drobną
kaszkę. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. Podawana jest z
mięsem (głównie z
baraniną),
rybami lub warzywami. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Ja dziś zapraszam na
sałatkę z
kuskusem,
tuńczykiem i
ogórkiem w
sosie majonezowym.Składniki:300 g
kaszy kuskus1 puszka
kukurydzy1 puszka
tuńczyka w sosie własnym5
ogórków konserwowych1 łyżka
oliwy z oliwek4 łyżki
majonezusól,
pieprzWykonanie:Wsypać
kaszę kuskus do głębokiej miski, zalać wrzącą osoloną
wodą z dodatkiem odrobiny
pieprzu i łyżeczką
oliwy. Odczekać około 5 minut, aż
kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem. Pozostawić do wystygnięcia.
Kukurydzę i
tuńczyka odsączyć z
soków,
ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać
tuńczyka z
kukurydzą oraz
ogórkiem, a następnie dodać
kasze kuskus. Na koniec wymieszać wszystko z
majonezem i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Gotową
sałatkę odstawić do lodówki, w celu schłodzenia.