Wykonanie
Dziś coś prostego, szybkiego i znanego-
sałatka jarzynowa. Przepisów na
sałatkę jarzynową jest pewnie tyle ile kucharzy. Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, być może się przyda.Składniki, 8 osób:3 duże
marchewki2
pietruszki1/2
selera7 średnich
ziemniaków1 puszka
zielonego groszku7
kiszonych ogórków4
jajka ugotowane na twardo4 łyżki
majonezu1 łyżka
musztardy delikatesowej
sól i
pieprzWykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić.
Marchew,
pietruszkę i
seler obrać ze skórki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą i ugotować do miękkości ( ja gotuję około 25 min), następnie warzywa wystudzić.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler oraz
ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski.
Ogórki oraz
jajka również pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych warzyw.Całość doprawić do smaku
majonezem (osobiście polecam
majonez Kielecki, ma wyraźniejszy smak)
musztardą,
solą i
pieprzem. Przypraw oraz
majonezu i
musztardy można dodać według własnego smaku.