Wykonanie
Niedawno w programie Nigellissima prowadzonym oczywiście przez Nigelle Lawson widziałam świetny pomysł na wykorzystanie
kaszy pęczak. Orzo to po włosku pęczak, zatem orzotto to nic innego jak risotto z pęczaku. Jedząc orzotto czujemy jego jędrność pod zębami – coś dla miłośników określenia „al dente”. Danie nadaje się do zabrania w pojemnik. Odgrzane, cały czas dobrze smakuje.Składniki, 4 porcje:750 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego¼ łyżeczki nitek
szafranu2 łyżki
oliwy z oliwek1
szalotka250 g
kaszy pęczak2 łyżki
wytrawnego wermutu lub
białego wina4 łyżki startego
parmezanu2 łyżki zimnego
masłasól morska, świeżo zmielony
czarny pieprzWykonanie:Gorący
bulion wymieszać z
szafranem.W szerokiej patelni lub garnku z pokrywką rozgrzać
oliwę z oliwek. Do rondla wsypać
kaszę oraz
szalotkę. Całość szklić około 2 minut (
cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać
winem i poczekać, aż
kasza wchłonie cały płyn.Wlać
bulion szafranowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (nie mieszać), aż
kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia. Dodać zimne
masło,
parmezan, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.