ßßß Cookit - przepis na Orzotto Nigelli

Orzotto Nigelli

nazwa

Wykonanie

Niedawno w programie Nigellissima prowadzonym oczywiście przez Nigelle Lawson widziałam świetny pomysł na wykorzystanie kaszy pęczak. Orzo to po włosku pęczak, zatem orzotto to nic innego jak risotto z pęczaku. Jedząc orzotto czujemy jego jędrność pod zębami – coś dla miłośników określenia „al dente”. Danie nadaje się do zabrania w pojemnik. Odgrzane, cały czas dobrze smakuje.
Składniki, 4 porcje:
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
¼ łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka
250 g kaszy pęczak
2 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki zimnego masła
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Gorący bulion wymieszać z szafranem.
W szerokiej patelni lub garnku z pokrywką rozgrzać oliwę z oliwek. Do rondla wsypać kaszę oraz szalotkę. Całość szklić około 2 minut (cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać winem i poczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.
Wlać bulion szafranowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (nie mieszać), aż kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia. Dodać zimne masło, parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://smakowisko.pl/orzotto-nigelli