ßßß
Niedawno w programie Nigellissima prowadzonym oczywiście przez Nigelle Lawson widziałam świetny pomysł na wykorzystanie kaszy pęczak. Orzo to po włosku pęczak, zatem orzotto to nic innego jak risotto z pęczaku. Jedząc orzotto czujemy jego jędrność pod zębami – coś dla miłośników określenia „al dente”. Danie nadaje się do zabrania w pojemnik. Odgrzane, cały czas dobrze smakuje.Składniki, 4 porcje:750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego¼ łyżeczki nitek szafranu2 łyżki oliwy z oliwek1 szalotka250 g kaszy pęczak2 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina4 łyżki startego parmezanu2 łyżki zimnego masłasól morska, świeżo zmielony czarny pieprzWykonanie:Gorący bulion wymieszać z szafranem.W szerokiej patelni lub garnku z pokrywką rozgrzać oliwę z oliwek. Do rondla wsypać kaszę oraz szalotkę. Całość szklić około 2 minut (cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać winem i poczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.Wlać bulion szafranowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (nie mieszać), aż kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia. Dodać zimne masło, parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem.