ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Lasagne – ulubione danie kota Garfielda i zapewne wielu z nas. Trudno się oprzeć makaronowym płatom przekładanym farszem sporządzonym z najróżniejszych składników. Tradycjonaliści skuszą się na mięsną lasagne z sosem pomidorowym, beszamelem i serem. Wielbiciele dań wegetariańskich z pewnością sięgną po lasagne warzywną lub lasagne z serem feta i szpinakiem. Ja dziś przygotowałam na obiad tradycyjną lasagne bolognese zapiekaną z beszamelem i żółtym serem. Do lasagne kupuje płaty makaronowe Primo Gusto, dla mnie są najlepsze. Nie trzeba ich wcześniej obgotowywać, a po 40 minutach w piekarniku płaty są doskonale ugotowane.
Składniki:
makaron lasagne ok. 9 płatów,
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1 puszka pomidorów,
1 cebula,
3 łodygi selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
bazylia, tymianek, oregano,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sos beszamelowy:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
ok. 10 dkg startego żółtego sera
Wykonanie:
Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzewamy patelnie. Kroimy cebulę w kostkę. Podsmażamy cebulę razem z dwoma ząbkami posiekanego czosnku i pokrojonym drobno selerem. Smażymy ok. 3 minut. Wrzucamy mięso na patelnię. Smażymy, aż się usmaży. Dodajemy wino i dalej dusimy. Gdy płyn trochę odparuje dodajemy pomidory. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy ostatni przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy go dłużej.
Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aby powstała jednolita masa. Następnie powolutku wlewamy mleko cały czas mieszają. Mieszamy aż do zagotowania. Przyprawiamy solą, pieprzem i kilkoma szczyptami gałki muszkatołowej. Sos beszamelowy powinien mieć konsystencję taką aby dobrze się go rozsmarowywało.
Ułożenie: Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Na dnie rozsmarowujemy warstwę sosu beszamelowego. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie gotujemy go wcześniej). Smarujemy sosem beszamelowym. Następnie układamy warstwę sosu mięsno-pomidorowego. Układamy kolejną warstwę makaronu na to znowu beszamel i sos mięsno-pomidorowy. Układamy tak długo jak długo mamy sosy. Na samej górze powinien być makaron pokryty beszamelem. Beszamel posypujemy startym serem. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Zapiekamy 40 min.
Źródło:http://smakowisko.pl/lasagne