ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto ze śliwkami (na mące orkiszowej)…

Najlepsze ciasto ze śliwkami (na mące orkiszowej)…

nazwa

Wykonanie

Wiem, że nie raz już to pisałam, ale po prostu uwielbiam takie „zwykłe” ciasta. Chociaż z ochotą zajadam kremowe desery i torty, to właśnie takie proste placki kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z dzieciństwem i czasami, gdy największym zmartwieniem była dziura na kolanie, którą trzeba było pokazać mamie po powrocie do domu po całym dniu zabawy na dworze ;) Piekę bardzo dużo i nie raz udaje mi się przygotować coś naprawdę pysznego, ale mam nadzieję, że Zuzia najlepiej pamiętać będzie takie właśnie ciasta, które zajadamy razem przy kubku kakao, oglądając bajki i tuląc się do siebie na kanapie, gdy za oknem szaro, buro i ponuro :)
Ciasto jest prze-pysz-ne. Serio, już dawno nie jadłam tak dobrego placka z owocami. Jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym chrupaniem kaszy manny i lekko orzechowym posmakiem mąki orkiszowej. Przepis na nie znalazłam u Beaty z fantastycznego bloga Niebo na talerzu (dokładnie tu) i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Zmieniłam rodzaj mąki, bo zwykła mi „wyszła”, a do sklepu w deszczu jakoś nie bardzo chciało mi się z Zuzią pędzić, a do tego dodałam cynamon i skórkę pomarańczową, które tak wspaniale smakowały ze śliwkami zapiekanymi pod ciastem (cobbler). Całość okazała się tak smaczna, że chyba nie poleży długo :)
Polecam :)
Składniki na dużą formę o wymiarach około 30 x 40cm:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
200g niesolonego masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
400ml maślanki
1 łyżka octu
około 700g śliwek
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 – 3 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę orkiszową, pszenną, oraz ziemniaczaną wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Odstaw na bok.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Dodaj skórkę pomarańczową i jeszcze raz zmiksuj.
Maślankę wymieszaj z octem i dodawaj do masy maślanej na zmianę z suchymi składnikami, zaczynając od mieszanki mąk. Za każdym razem miksuj dokładnie przed dodaniem kolejne porcji składników.
Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj umyte śliwki (bez pestek).
Piecz w temperaturze 160°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstaw w formie na około 10 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę (możesz też pozostawić je w formie do całkowitego wystygnięcia).
Podczas gdy ciasto stygnie przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z sokiem z pomarańczy, dodając w razie potrzeby nieco więcej soku bądź cukru, by otrzymać dość gęsty, ale lejący się lukier. Udekoruj przestudzone ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/07/07/najlepsze-ciasto-ze-sliwkami-na-mace-orkiszowej