Wykonanie
Wiem, że nie raz już to
pisałam, ale po prostu uwielbiam takie „zwykłe” ciasta. Chociaż z ochotą zajadam kremowe desery i
torty, to właśnie takie proste placki kojarzą mi się z ciepłem domowego ogniska, z dzieciństwem i czasami, gdy największym zmartwieniem była dziura na kolanie, którą trzeba było pokazać mamie po powrocie do domu po całym dniu zabawy na dworze ;) Piekę bardzo dużo i nie raz udaje mi się przygotować coś naprawdę pysznego, ale mam nadzieję, że Zuzia najlepiej pamiętać będzie takie właśnie ciasta, które zajadamy razem przy kubku
kakao, oglądając bajki i tuląc się do siebie na kanapie, gdy za oknem szaro, buro i ponuro :)Ciasto jest prze-pysz-ne.
Serio, już dawno nie
jadłam tak dobrego placka z
owocami. Jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym chrupaniem
kaszy manny i lekko
orzechowym posmakiem
mąki orkiszowej. Przepis na nie znalazłam u Beaty z fantastycznego bloga Niebo na talerzu (dokładnie tu) i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Zmieniłam rodzaj
mąki, bo zwykła mi „wyszła”, a do sklepu w deszczu jakoś nie bardzo chciało mi się z Zuzią pędzić, a do tego dodałam
cynamon i
skórkę pomarańczową, które tak wspaniale smakowały ze
śliwkami zapiekanymi pod
ciastem (cobbler). Całość okazała się tak smaczna, że chyba nie poleży długo :)Polecam :)Składniki na dużą formę o wymiarach około 30 x 40cm:2 szklanki pełnoziarnistej
mąki orkiszowej1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej2 łyżki
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu200g niesolonego
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków4
jajkaskórka otarta z 1
pomarańczy400ml
maślanki1 łyżka
octuokoło 700g
śliwekLukier:1/2 szklanki
cukru pudru2 – 3 łyżki soku z
pomarańczyWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę orkiszową, pszenną, oraz ziemniaczaną wymieszaj z
kaszą,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem. Odstaw na bok.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Dodaj
skórkę pomarańczową i jeszcze raz zmiksuj.
Maślankę wymieszaj z
octem i dodawaj do masy
maślanej na zmianę z suchymi składnikami, zaczynając od mieszanki mąk. Za każdym razem miksuj dokładnie przed dodaniem kolejne porcji składników.Ciasto przelej do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj umyte
śliwki (bez pestek).Piecz w temperaturze 160°C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstaw w formie na około 10 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę (możesz też pozostawić je w formie do całkowitego wystygnięcia).Podczas gdy ciasto stygnie przygotuj
lukier. Utrzyj
cukier puder z
sokiem z
pomarańczy, dodając w razie potrzeby nieco więcej soku bądź
cukru, by otrzymać dość gęsty, ale lejący się
lukier. Udekoruj przestudzone ciasto.Smacznego :)