Wykonanie
Po kilku dniach przepięknej pogody, mamy dziś ponurą, deszczową niedzielę, która zdecydowanie nie nastraja do działania. Mąż od rana w pracy, a my z Zuzią snujemy się po domu bez celu.
Plan jest generalnie taki, żeby jakoś przetrwać do wieczora ;PZasadniczo nawet wpisu miało dziś nie być, takiego mam lenia. Musiałam jednak ogarnąc się w końcu i zrobić zdjęcia
ciastek, zanim ostatnie sztuki znikną w niewyjaśnionych okolicznościach (to znaczy zostaną zjedzone przez
Męża mego, który dnia bez słodkości wytrzymać nie może ;).A
ciasteczka wyszły pyszne – słodziutkie, o lekko karmelowym posmaku, z kawałeczkami
czekolady i
słonecznikiem. Są płaskie i duże, jak klasyczne amerykańskie
ciastka, z chrupiącymi brzegami i lekko miękkim środkiem (choć można je też upiec na bardziej chrupko). Dobrze, że z porcji wychodzi ich dużo, bo na jednym ciężko poprzestać.Polecam :)
* lekko zmieniony przepis pochodzi z „1000 recipes. Baking”Składniki na około 30 – 40
ciastek:175g niesolonego
masła, roztopionego225g ciemnego
cukru muscovado100g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko plus 1
żółtko300g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub
czekoladowych drobinek120g łuskanych pestek
słonecznikaWykonanie:
Masło oraz oba rodzaje
cukru i ekstrakt
waniliowy ucieraj w misie miksera, aż masa stanie się jaśniejsza i napowietrzona. Dodaj
jajko oraz
żółtko i zmiksuj do całkowitego połączenia.Do masy
maślanej wsyp
mąkę oraz
proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Na koniec wsyp posiekaną
czekoladę oraz
pestki słonecznika i jeszcze raz zmiksuj.Z masy formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy, by
ciastka mogły rozlać się na boki.Piecz w temperaturze 170°C przez około 12 – 15 minut, aż brzegi się zarumienią, ale środek wciąż pozostanie miękkie. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na blasze, aż lekko przestygną i stwardnieją, po czym przenieś na kratkę, by mogły odparować i wystygnąć całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)