ßßß Cookit - przepis na Serniczki migdałowe z amaretto...

Serniczki migdałowe z amaretto...

nazwa

Wykonanie

Zmotywowana urlopem u dziadków zabrałam się za wiosenne porządki, by po powrocie spokojnie dochodzić do siebie, zamiast w panice doprowadzać dom do ładu przed świętami. Od dwóch dni zaglądam więc w kąty, które od dłuższego czasu omijałam szerokim łukiem i wymiatam, trę, szoruję… a gdzie nie zajrzę, znajduję kolejną rzecz, którą też warto by było doczyścić. Jakbym w ogóle nie sprzątała, czy co. No ok, perfekcyjną panią domu nie jestem, ale znoszę tylko pewien poziom bałaganu i co jakiś czas jednak biorę się za sprzątanie z podziwu godnym zaangażowaniem, więc skąd ten cały brud się pytam??
Pociechą w takich chwilach mogą być tylko dwie rzeczy – czekolada albo sernik. Czekolady akurat w domu nie było (o złośliwości losu!), więc wyciągnęłam z lodówki twaróg i zrobiłam serniczki, żeby choć trochę skrócić czas oczekiwania na upragnioną dawkę cukru ;)
Mini serniczki nie tylko krócej się pieką, ale też zdecydowanie ułatwiają rozdzielanie deseru i przygotowanie odpowiedniej ilości porcji dla dużej liczby gości. Do tego można je udekorować jak babeczki, co moja Zuzia zawsze przyjmuje z aprobatą, przy czym niezmiennie próbuje przeforsować pomysł z różowym kremem i dużą ilością kolorowych posypek ;)
Serniczki, które upiekłam są dość słodkie i bardzo mocno migdałowe, ze zwartą, choć nie ciężką konsystencją. Tym razem zrezygnowała z przygotowywania spodu, ale za to udekorowałam je kremówką i migdałowymi ciasteczkami dla odrobiny kontrastu w teksturze deseru. Prosty i pyszny deser na każdą okazję.
Polecam :)
Składniki na 12 serniczków:
500g tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
50ml mleka skondensowanego, słodzonego
2 średnie jajka
2 łyżki likieru amaretto
1/2 szklanki cukru
50g płatków migdałowych, posiekanych z grubsza
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
200ml śmietany kremówki
1 – 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
12 ciasteczek amaretti lub garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Twaróg oraz cukier zmiksuj, aż nieco się napowietrzy. Dodaj roztrzepane jajka, mleko skondensowane oraz likier i wymieszaj dokładnie. Na koniec wsyp posiekane płatki migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami i rozdziel pomiędzy nie masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 25 – 35 minut, aż masa zerowa zetnie się na wierzchu. Przestudź w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz ciasteczkami lub płatkami migdałowymi.
Podawaj schłodzone.
Smacznego :)
* Jeżeli chcesz udekorować serniczki wcześniej, by były gotowe na przybycie gości, dodaj do kremówki łyżeczkę mleka w proszku (nie w granulkach) przed ubijaniem. Dzięki temu śmietana utrzyma swój kształt i nie podejdzie wodą.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/01/serniczki-migdalowe-z-amaretto