ßßß
Biała czekolada to u nas w domu zawsze towar deficytowy, a to za sprawą moje Męża, który wprost ją uwielbia i nieustannie mi wyjada. Teraz dołączyła do niego również nasza Zuzanka, która najwyraźniej odziedziczyła po nim nie tylko śliczne oczka ;) I tak, za każdym razem, gdy planuję sobie wypiek z dodatkiem białej czekolady, muszę najpierw biec po nią do sklepu, bo w 9 przypadkach na 10, ta którą myślałam, że mam jest już zjedzona :)Mając takich dwóch czekoladowyjadaczy w domu, nie mogłam nie upiec ciasta z białą czekoladą na święta :) Wybór padł na sernik, który wszyscy lubimy – prosty, tradycyjny, z dodatkiem białej czekolady oraz czekoladowym gagache, który tym razem zabarwiłam na czerwono i, choć nie jestem wielbicielką barwników spożywczych, muszę przyznać, że wyszło bardzo świątecznie, zwłaszcza z „oszronioną” żurawiną na środku :)Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Spód ciasteczkowy:300g herbatników z mleczną czekoladą60g miękkiego, niesolonego masłaMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego lub zwykłego twarogu, zmielonego dwukrotnie250g serka mscarpone150g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka400g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej2 łyżki mąki ziemniaczanej175ml naturalnego jogurtu greckiegoPolewa:200g białej czekolady1/2 – 2/3 szklanki kremówki (w zależności od tego, jak gęstą chcecie polewę)2 -3 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)Dodatkowo:żurawina do dekoracjiWykonanie:Ciastka na spód pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem (najprościej zrobić to w blenderze). Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy. Odstaw.Twaróg oraz serek mascarpone umieść w misie miksera, dodaj cukier i zmiksuj.Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo jajka i mieszaj, aż całość dobrze się połączy.Mąkę ziemniaczaną wymieszaj łyżką z jogurtem, upewniając się, że nie ma grudek. Tak przygotowaną pastę dodaj do masy serowej i zmiksuj dokładnie.Na koniec wmieszaj do masy przestudzoną, roztopioną czekoladę.Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Wystudź całkowicie w uchylonym piekarniku, po czym włóż do lodówki na 2 – 3 godziny.Schłodzony sernik udekoruj polewą i owocami.By przygotować polewę, posiekaj czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej. W międzyczasie podgrzej kremówkę i wymieszaj z barwnikiem. Połącz kremówkę z roztopioną czekoladą, wystudź i tak przygotowaną polewą udekoruj sernik. Na wierzch wyłóż żurawinę obtoczoną w cukrze.Dekorację możesz oczywiście pominąć lub dowolnie dostosować do własnych upodobań.Smacznego :)