ßßß


Składniki spód:175 g pełnoziarnistych herbatników30 g masłaMasa serowa1 kg twarogu półtłustego200 g białej czekolady5 jajek2 łyżki mąki ziemniaczanej¾ szklanki cukruNa wierzch masy serowej:2 szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych1 ½ szklanki sosu karmelowego z tego przepisuWykonanie:Spód:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód palcami.Masa serowa:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę.Twaróg blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i roztopioną czekoladę a następnie po jednym jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.Na wystudzony sernik wylewamy sos karmelowy wymieszany z prażonymi orzeszkami ziemnymi.Smacznego!