Wykonanie
Od kilku dni chodził za mną sernik. Rzecz jasna zastanawiałem się, jaki zrobić, żeby był nowy, ale i niezbyt eksperymentalny, bo chciałem
mieć pewność, ze wyjdzie smaczny. Chodziłem, myślałem, co to w takim serniku mogłoby się znaleźć i dopasowałem białe do białego, czyli
białą czekoladę do
sera. Poszukałem w
sieci i wyszperałem sernik nie z kawałkami
białej czekolady, ale z rozpuszczoną
czekoladą zamiast
cukru.Poniższy przepis pochodzi głównie ze strony kotlet.tv [ tutaj ], której to autorka zapewniała, że sernik jest przepyszny i idealny. I miała rację!
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):1 kg
sera (może być z wiaderka)4
jajka3 łyżki
cukru pudru (w zależności od słodkości
sera i
czekolady)2 łyżeczki
cukru wanilinowego2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli
wodnej) na spód:ok. 40-50 g
masła200 g
herbatnikówSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotowanie tortownicy:Sernik piecze się w wodzie, więc tortownica wymaga odpowiedniego przygotowania. Jeśli nie chcemy obkładać tortownicy folią lub boimy się, że
woda i tak dostanie się do środka, można ustawić w piekarniku żaroodporne naczynie z
wodą na niższym poziomie, zaś sam sernik na kratce [spód tortownicy wykładamy wtedy tylko papierem do pieczenia].Można też: otworzyć tortownicę, położyć na spód folię aluminiową, tak, by spore jej części wystawały poza obwód. Następnie należy zamknąć tortownicę, przypinając tym samym folię. Folię należy zawinąć do góry, lekko do środka. Na folię położyć krążek papieru do pieczenia. Myślę, że można też po prostu wyłożyć dokładnie wnętrze tortownicy folią, a na dno dać rzeczony krążek z papieru.Spód:
Herbatniki pokruszyć w rękach lub za pomocą blendera. Zmiksować w pojemniku blendera z miękkim
masłem lub wlać rozpuszczone
masło i wymieszać łyżką. Tak przygotowane
herbatniki przełożyć do tortownicy i wyrównać.Masa serowa:
Ser zmiksować. Dodawać kolejno po jednym
jajku i dokładnie miksować. Dodać
cukier puder i
cukier wanilinowy,
mąkę i zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną
czekoladę i ponownie zmiksować. Jeśli masa byłaby za mało słodka, można dodać
cukru pudru.Masę przelać do formy i wyrównać, tworząc na środku malutką górkę [sernik opada zawsze nieco na środku].Formę wstawić do blachy lub naczynia żaroodpornego i zalać do połowy wysokości gorącą
wodą. Można też, jak pisałem wlać
wodę do naczynia i postawić na niższym poziomie.Wstawić do nagrzanego do 160ºC i piec przez ok. 1h 20 min. Studzić stopniowo: najpierw w zamkniętym piekarniku, a
potem powoli go uchylać.Zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Przyozdobić startą
białą czekoladą. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).