Wykonanie
Jak stworzyć pyszny
mus czekoladowy z minimalnej ilości składników? Oto sposób! Wystarczy
czekolada i
woda. Sposób przygotowania poniżej. Pyszny mus stał się świetnym uzupełnieniem lżejszej wersji sernika. Choć z
czekoladowym musem i
czekoladowym spodem nie był on już taki lekki jak zamierzyłam:) Za to jaki smaczny...Ten sposób na mus został opracowany przez Hestona Blumenthala, polecam go wypróbować bo efekt naprawdę zaskakuje:)
Składniki na spód:150g
herbatników kakaowych50g
masłaZmiksować na mokry piasek, przełożyć na dno tortownicy (średnica 23cm), ugnieść palcami lub łyżką i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Składniki masy serowej:700g
sera do serników - użyłam Delfiko z Netto odtłuszczony1 szk
mleka skondensowanego - dałam odtłuszczone4
jajka1 szk
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kaszy mannyWszystkie składniki dokładnie połączyć, nie miksując zbyt długo. Przełożyć masę
serową na schłodzony spód
ciasteczkowy i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Na niższej półce ustawić naczynie z gorącą
wodą, dzięki termu sernik upieczemy w kąpieli
wodnej. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Składniki musu:100g
czekolady80ml zimnej
wodyDużą miskę wypełnić sporą ilością
lodu lub jak ja wkładami lodówkowymi. Umieścić w środku miskę, w której będzie powstawał mus.
Czekoladę rozpuścić w wodzie aż powstanie gładka masa. Przelać do naczynia umieszczonego w misce z
lodem i miksować (potrzeba cierpliwości - trwa to kilka minut) do momentu powstania musu. Udekorować schłodzony sernik. Musi być zimy. Mój nie był i dlatego mus trochę się rozpłynął.Smacznego:)