ßßß
Wspominałam Wam już, że jestem wielką fanką ciasteczek owsianych? O tak, mogłabym je jeść codziennie. Ze szklanką mleka, kubkiem kawy lub przy filiżance aromatycznej earl grey. Owsiane ciasteczka są dobre zawsze i wszędzie ;)Na blogu jest już przepis na chrupiące owsiane ciasteczka, które wprost uwielbiam oraz karmelowe ciasteczka owsiane z czekoladą . Nie mogłam jednak oprzeć się pokusie i upiekłam wczoraj wieczorem kolejne. Powiem Wam, że niewiele ich do rana zostało ;)Ciasteczka z przepisu Sally McKenney są jak zawsze niezawodne; wyglądają uroczo, pachną pięknie i mają w sobie wszystko to, co lubię – owsiankę, rodzynki, orzechy oraz cynamon. Są mięciutkie i baaardzo smaczne.Zdecydowanie polecam :)Składniki na około 40 ciasteczek:230g miękkiego niesolonego masła200g ciemnego brązowego cukru (soft dark brown sugar lub muscovado)50g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka1 łyżka ekstraktu waniliowego1 łyżka melasy (pominęłam)190g mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonu240g płatków owsianych górskich140g rodzynek (dałam pomieszane rodzynki, sułtanki i żurawinę)64g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie, choć ja uważam, że bardzo tu pasują)Wykonanie:Mało utrzyj z cukrami na jasną, puszystą masę. Wbijaj jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wlej ekstrakt oraz melasę, jeśli chcesz ją dodać i jeszcze raz zmiksuj.W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon oraz sól. Dodaj do masy maślanej i zmiksuj dokładnie. Wsyp płatki owsiane, rodzynki i orzechy. Zmiksuj na niskich obrotach.Ciasto będzie bardzo klejące, więc możecie je schłodzić w lodówce przez 30 minut (tak jak to sugeruje Sally). Ja tego nie zrobiłam i wydaje mi się, że nie jest to konieczne.Z ciasta formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową*.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą lekko zarumienione na brzegach, ale wciąż niedopieczone na środku**.Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasteczka na blasze przez około 5 minut, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)

* Jeśli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, wystarczy zwilżyć je wodą.** Możecie podpiec ciasteczka bardziej (około 2 minut dłużej), jeśli wolicie.