ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami włoskimi…

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami włoskimi…

nazwa

Wykonanie

Wspominałam Wam już, że jestem wielką fanką ciasteczek owsianych? O tak, mogłabym je jeść codziennie. Ze szklanką mleka, kubkiem kawy lub przy filiżance aromatycznej earl grey. Owsiane ciasteczka są dobre zawsze i wszędzie ;)
Na blogu jest już przepis na chrupiące owsiane ciasteczka, które wprost uwielbiam oraz karmelowe ciasteczka owsiane z czekoladą . Nie mogłam jednak oprzeć się pokusie i upiekłam wczoraj wieczorem kolejne. Powiem Wam, że niewiele ich do rana zostało ;)
Ciasteczka z przepisu Sally McKenney są jak zawsze niezawodne; wyglądają uroczo, pachną pięknie i mają w sobie wszystko to, co lubię – owsiankę, rodzynki, orzechy oraz cynamon. Są mięciutkie i baaardzo smaczne.
Zdecydowanie polecam :)
Składniki na około 40 ciasteczek:
230g miękkiego niesolonego masła
200g ciemnego brązowego cukru (soft dark brown sugar lub muscovado)
50g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka melasy (pominęłam)
190g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
240g płatków owsianych górskich
140g rodzynek (dałam pomieszane rodzynki, sułtanki i żurawinę)
64g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie, choć ja uważam, że bardzo tu pasują)
Wykonanie:
Mało utrzyj z cukrami na jasną, puszystą masę. Wbijaj jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wlej ekstrakt oraz melasę, jeśli chcesz ją dodać i jeszcze raz zmiksuj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon oraz sól. Dodaj do masy maślanej i zmiksuj dokładnie. Wsyp płatki owsiane, rodzynki i orzechy. Zmiksuj na niskich obrotach.
Ciasto będzie bardzo klejące, więc możecie je schłodzić w lodówce przez 30 minut (tak jak to sugeruje Sally). Ja tego nie zrobiłam i wydaje mi się, że nie jest to konieczne.
Z ciasta formuj kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową*.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą lekko zarumienione na brzegach, ale wciąż niedopieczone na środku**.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ciasteczka na blasze przez około 5 minut, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
* Jeśli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, wystarczy zwilżyć je wodą.
** Możecie podpiec ciasteczka bardziej (około 2 minut dłużej), jeśli wolicie.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/07/28/ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami-i-orzechami-wloskimiraisin-and-walnut-oatmeal-cookies