Wykonanie
Aż wstyd przyznać, ale nigdy wcześniej go nie robiłam, ani w tej, ani w tradycyjnej wersji pieczonej. Choć jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, nigdy nawet nie przeczytałam żadnego z przepisów. Chyba po prostu założyłam, że to dla mnie za skomplikowane ;) Prawda jest natomiast taka, że w wersji bez pieczenia jest to jedno z najprostszych ciast, jakie można sobie wyobrazić.Rafaello, to połączenie słonych
krakersów ze słodką masą
maślano-budyniową z wiórkami kokosowymi. Dodałam do masy
likieru kokosowego, co wzmocniło smak i nadało całości wyrazistości. Wiórki na wierzch przyrumieniłam natomiast z dodatkiem
cukru, dzięki czeku wspaniale kontrastują z mocno kremowym
ciastem.Polecam :)* przepis zaczerpnęłam z tej strony i nieznacznie zmieniłamSkładniki na prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 cm:2 budynie z
cukrem (
waniliowe lub
śmietankowe)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 litr
mleka2 łyżki
likieru kokosowego3/4 szklanki
cukru200g
wiórków kokosowych250g miękkiego niesolonego
masła2 – 3 duże paczki słonych
krakersów (użyłam Lajkonika)Dodatkowo:3 łyżki
masła100g
wiórków kokosowych3 łyżki drobnego
cukruWykonanie:Do rondla z grubym dnem wlej 3 szklanki
mleka, dodaj
likier kokosowy oraz
cukier i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. W międzyczasie w pozostałej szklance
mleka rozmieszaj budynie oraz 2 łyżki
mąki ziemniaczanej. Gdy
mleka zacznie wrzeć, wlej mieszankę z proszkiem budyniowym i gotuj, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia.Gorący
budyń przykryj folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do przestudzenia.Podczas gdy
budyń stygnie przygotuj posypkę na wierzch ciasta.
Masło rozpuść na dużej patelni i wsyp na nie
wiórki kokosowe. Dodaj
cukier i podsmażaj, mieszając ciągle, aż całość się zarumieni. Uważaj, by nie przypalić. Odstaw na bok.
Masło ucieraj w misie miksera do puszystości. Stopniowo dodawaj zimny
budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Gdy wszystko dobrze się połączy, wsyp
wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę
krakersów i przykryj je 1/3 masy. Ułóż kolejną warstwę
krakersów i znów 1/3 masy. Ułóż trzecią warstwę
krakersów i posmaruj resztą masy.Podsmażone wiórki wymieszaj z 2 – 3 pokruszonymi
krakersami i taką mieszanką obsyp obficie wierzch ciasta.
Owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie masa powinna się zsiąść, a
krakersy zmięknąć.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)