Wykonanie
Nie ma drugiego takiego ciasta, które kojarzy mi się tak bardzo z podstawówką jak Napoleonka. Na zajęciach z ZPT robiło się kanapki,
sałatkę i jedno, proste ciasto, nie wymagające pieczenia, którym była właśnie Napoleonka. W mojej szkole mianem tym określano specjał składający się z
krakersów (lub ewentualnie jakiś innych
ciastek) oraz budyniu z
masłem. Każdy ma zapewne swoją wersję Napoleonki, ja proponuję taką świąteczną z
bananami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Przepis na napoleonkę:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe (z
cukrem)2 duże łyżki
cukru2 duże łyżki
mąki ziemniaczanej80 gram
masła100 g
wiórków kokosowych1 duży
banan1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegopaczka
krakersówGotujemy
budyń (w naczyniu poza
budyniem mieszamy
cukier,
mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt
waniliowy), po czym odstawiamy, aby się schłodził. Następnie dodajemy
masło oraz
wiórki kokosowe i miksujemy. Przygotowujemy formę o podstawie prostokąta, którą wykładamy
krakersami.
Banana kroimy w plasterki. Nakładamy warstwę budyniu,
banana i warstwę
krakersów (konfiguracja dowolna) aż do wypełnienia naczynia. Napoleonkę wstawiamy do lodówki na dwie, trzy godziny.