ßßß
Mogłabym piec muffiny codziennie, to takie przyjemne zajęcie. Nie tylko nie wymagają żadnego niemalże wysiłku, do tego można je przygotować z każdym dodatkiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy. Do tego pasują i do porannej kawy, i jako drugie śniadanie w drodze, i na spotkanie z przyjaciółmi.Dziś proponuję Wam pyszne, mięciutkie muffiny z rabarbarem. Pachnące, delikatne, z nutą imbiru oraz rodzynkami, które dodają im słodyczy. Idealne i takie wiosenne :)Polecam :)* przepis z „SImple & Delicious Muffins” wydawnictwa Parragon BooksSkładniki na 12 muffinek:200g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego imbiru115g drobnego cukru do wypieków125g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego100ml mleka2 duże jajkaokoło 250g rabarbaru3 łyżki rodzynekkilka kawałków kandyzowanego imbiruWykonanie:Rabarbar pokrój w kawałki o długości około 1cm.Kandyzowany imbir posiekaj drobno.Mąkę, proszek do pieczenia oraz mielony imbir przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.Roztopione masło wymieszaj z mlekiem oraz roztrzepanymi jajkami. Przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj krotko, do połączenia składników.Dodaj posiekany imbir, rabarbar oraz rodzynki i jeszcze raz zamieszaj szybko.Przełóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.Studź na kratce.Smacznego :)