Wykonanie
Dorsz to popularna
ryba o
białym mięsie, łagodnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu.
Mięso dorsza zawiera duże ilości witamin A ,E i D, kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Wprowadzenie większej ilości
dorsza może promować utratę zbędnych kilogramów oraz centymetrów, co z kolei pozytywnie wpłynie na naszą psychikę i samopoczucie.Gdy pojawiam się w kuchni najczęściej przygotowuję desery. Kuszą mnie nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Mam jednak ostatnio przemyślenia, że nie wpływa to zbyt dobrze na moje zdrowie. Dlatego tym razem pokusiłam się o coś zdrowszego, co nie jest
sałatką :D Przyznam, że jestem mile zaskoczona smakiem
ryby po grecku (do tej
pory próbowałam tego dania tylko na stołówce szkolnej i było okropne). Bardzo podoba mi się również prostota i krótki czas wykonania tego dania.Zapraszam Was na film, w którym pokazuję mój pierwszy raz z
rybą po grecku. Niżej znajdziecie również dokładny przepis.Potrzebne będą:750g
filetów dorszamąkasól4
marchewki0,5
pietruszki2
cebule250g
pomidorów1/4 szklanki
wody4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2-3
liście laurowekilka kulek
ziela angielskiegopieprzWarzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Pomidory warto również obrać ze skóry.
Filety dorsza płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy. Kroimy, posypujemy
solą i obtaczamy w
mące.
Rybę smażymy z obu stron przez ok.3 min, następnie na tym samym
oleju smażymy
cebulę,
marchew i
pietruszkę. Gdy nabiorą delikatnie koloru podlewamy je
wodą i przez chwile dusimy. Dodajemy
pomidory, koncentrat,
ziele angielskie,
liście laurowe i
pieprz. Całość mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aby smaki się przeszły.Warzywny sos nakładamy na
rybę i gotowe.
Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.