Wykonanie
Awokado ma 35% więcej potasu niż
banany. Jest bogate w witaminy B, E i K i stanowi cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom
cukru we
krwi i wzmacniać ściany tętnic).
Awokado zawiera dużo kwasu oleinowego - pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu. Dostarcza nam również kwas foliowy. Ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby
serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru - niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących).Badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z
awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie
awokado np. z
sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy ; likopen w pomidorach lub beta-karoten w
marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami
awokado).
Zawarte w łososiu kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami
serca, łagodzą
bóle stawów. Korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu oraz pracę mózgu. Kwasy omega-6 zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie ran.Obok cennych kwasów tłuszczowych
łosoś zawiera witaminy z grupy B. Witamina B1 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego oraz
serca, B2 za wygląd skóry, B6 za metabolizm
białek i węglowodanów, a B12 chroni przed anemią. Dodatkowo obecność witaminy A i E zapobiega powstawaniu zmarszczek. Witamina D oraz wapń i fosfor wzmacniają układ kostny.
Łosoś zawiera także jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze.Niektóre źródła alarmują jednak, że spożywanie ryb nie jest takie zdrowe jak nam się wydaje, ponieważ wraz z
mięsem ryby spożywamy metale ciężkie, które odfiltrowała ona z zanieczyszczonej np.kwaśnymi deszczami
wody. Największym płynącym stąd zagrożeniem jest osadzająca w ciele
ryby rtęć. Jednak są to wielkości o wiele niższe od maksymalnego dopuszczalnego poziomu. Aby dorosła osoba ważąca ok. 70kg zatruła się rtęcią musiałaby zjeść ok. 50kg
ryby. Na ilość jedzonego
łososia powinny jednak uważać kobiety w ciąży. Tygodniowa porcja nie powinna przekraczać 100g.
Łosoś to także, zaraz po
śledziu i łupaczu, najczęściej uczulająca
ryba. Jego
białko jest niemal identyczne jak to występujące w
mięsie np. w
cielęcinie. Dlatego też osoby, które musiały wyeliminować je z diety, powinny unikać również
łososia.Mimo wszystko uważam, że warto spożywać
łososia, aby nasza dieta była zdrowa i różnorodna. Dlatego też proponuję dodać go np. do sałatki.Potrzebne będą:300g
łososia wędzonego np.ścinki do sałatek (są tańsze niż plastry)pół opakowania mieszanki
sałat1
awokado1
pomidorpół zielonego
ogórkapół
czerwonej cebuli3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznegopół
cytrynysól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórka,
cebulę oraz
awokado kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy w cząstki. Wszystko mieszamy razem w misce dodając
oliwę,
ocet balsamiczny oraz
sól i
pieprz. Na talerz wykładamy
sałatę, na nią nakładamy warzywa, a następnie na wierzchu układamy kawałki
łososia. Całość dekorujemy
cytryną. I gotowe.
Z praktycznego punktu widzenia stwierdzam jednak, że może mniej elegancko, ale dużo wygodniej wymieszać wszystkie składniki w dużej misce i z niej nakładać sobie porcje na talerzyki. Ponieważ mieszanie sałatki na płaskim talerzu może skończyć się na
stole;)