ßßß Cookit - przepis na Pikantne nóżki z kurczaka z sałatą rzymską i dipem z papryki

Pikantne nóżki z kurczaka z sałatą rzymską i dipem z papryki

Wykonanie

« Sałatka makaronowa z dynią, jarmużem i serem pleśniowym
Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem »
Dziś mam dla Was miękkie i soczyste udka kurczaka w lekko pikantnej marynacie, a do tego prosta, szybka surówka i sos z pieczonej papryki. Wszystko bardzo łatwe do przygotowania, jednak nieco czasochłonne. Spróbujcie
Składniki
– 0,5 kg udek z kurczaka
– łyżka cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki soli
– 3 łyżki słodkiej papryki
– szczypta pieprzu
– 3 posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżeczki tabasco
Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi kawałki kurczaka. Wkładamy do naczynia, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż mięso się zamarynuje. Następnie umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 minut, po czym zwiększamy nagrzanie piekarnika do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia. W trakcie pieczenia można podlać mięso wodą, aby było bardziej soczyste.
Sałatka
sałata rzymska
czerwona cebula
– ząbek czosnku
– połowa papryczki żółtej pepperoni
– odrobina startego imbiru
– sok z połowy cytryny
– szczypta soli
– łyżeczka cukru
– łyżka oleju słonecznikowego
Sałatę rwiemy na kawałki, a cebulę kroimy w pióra. Czosnek i papryczkę siekamy na małe kawałki, imbir ścieramy na tarce, następnie dodajemy do nich pozostałe składniki (sok z cytryny, sól, cukier, olej), aby powstał sos. Sałatę i cebulę zalewamy sosem około 30 minut przed podaniem.
Dip z pieczonej papryki
– 2 papryki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Paprykę oczyszczamy, kroimy na kawałki, wykładamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni, do momentu zmięknięcia, zrumienienia. Po ostygnięciu paprykę blendujemy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, pieprz i sól.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/11/pikantne-nozki-z-kurczaka-z-salata-rzymska-i-dipem-z-papryki