Wykonanie
« Wdzięczność dobry ma smakWarsztaty Lidl – Paweł Małecki »Kocham galaretę. Taką z nóżek. Od zawsze gościła na
stole w moim domu. Tym razem postanowiłam przygotować ją sama, jak wzorowa
Kura Domowa 😀 Udało się… prawie. Jeśli chodzi o smak – idealny, jednak
mięso z nóżek było nieco twardawe. Kolejnym razem użyję
mięsa wyłącznie z
golonki, bądź też
będę gotować je z godzinę dłużej.Składniki– 4 małe nóżki wieprzowe–
golonka–
pietruszka– 3
marchewki– pół średniej
cebuli– 4 ząbki
czosnku– 4
liście laurowe– 6 ziaren
ziela angielskiego– 10 ziaren
czarnego pieprzu–
sól–
wodaNóżki i
golonkę dokładnie opłukałam, włożyłam do dużego garnka, zalałam
wodą i zaczęłam gotować.
Mięso musi być zakryte
wodą. Następnie dodałam całą
pietruszkę i
marchewki, całe, lekko zmiażdżone ząbki
czosnku,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i
cebulę. Gotujemy na małym ogniu, jak rosół, kiedy
wywar się zagotuje, zdejmujemy z góry szumowinę, a
cebulę wyciągamy – aby całość nie nabrała goryczy. Solimy około 2 łyżek i gotujemy dalej. Całość ma się gotować do momentu, aż
mięso, szczególnie nóżki, będzie miękkie – około 4-5 godzin. Jeżeli część
wody wyparuje, że
mięso będzie wystawać z
wody, dolewamy taką ilość, aby go zakrywało. Następnie
mięso wyjmujemy do ostygnięcia, obieramy
golonkę i nóżki,
mięso rozdrabniamy, przygotowujemy około 10 salaterek.
Marchewkę kroimy na plasterki i kładziemy ją razem z
natką do miseczek, następnie kładziemy
mięso i zalewamy
wywarem – kiedy
wywar będzie za mało słony, możecie spokojnie go doprawić do smaku.Czekamy, aż galareta ostygnie, wkładamy do lodówki, odliczamy kilka godzin i… gotoweSmacznego!