Wykonanie
« Uprawa
ziół w domu | InspiracjeNowy smak #Somersby #Elderflower Lime –
drink »Omlet na śniadanie bardzo często robiła moja mama, jednak w wersji słodkiej z powidłami śliwkowymi. Dziś był czas na przypomnienie dzieciństwa i zrobiłam podobny, w wersji wytrawnej.Składniki– 2
jajka– kilka
pomidorków koktajlowych– plaster
żółtego sera– odrobina
szczypiorku– szczypta
mąki–
sól i
pieprz–
olej do smażeniaOddzielamy
żółtka od
białek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich
żółtka i
mąkę, delikatnie mieszając, aby masa nie opadła. Rozgrzewamy odrobinę
oleju na patelni, a w międzyczasie kroimy
szczypiorek i
pomidorki na pół. Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, wylewamy masę na patelnie. W momencie kiedy omlet delikatnie się podsmaży, dodajemy na jego jedną połowę (o tak)
ser,
pomidory i
szczypiorek. Następnie próbujemy omleta złożyć w pół. Przy pierwszym razie może być to dość trudne. Ważne jest, aby przekładając ciasto, delikatnie je przytrzymać szpatułką, aby ciasto się podsmażyło i zostało w takiej formie. Kiedy uda nam się złożyć omlet, przewracamy go na drugą stronę i jeszcze minutę, dwie smażymy.Podajemy ze świeżym
szczypiorkiem,
pomidorami, posypane
solą i
pieprzem.