Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Świat
sosów - współpraca z ...Miodowa szarlotka w pucharku »
Pierś z kurczaka z piekarnika w
ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówkąPo długiej, wspaniałej wycieczce na
stole musiał pojawić się szybki, ale syty obiad. Postanowiłam przyrządzić
pierś z kurczaka z piekarnika w
ziołowo-cytrynowej marynacie. Tak aromatycznie przyrządzone
mięso najlepiej smakuje z szybką surówką, frytkami i dobrym sosem, który powinien dobrze komponować się ze
smakami na talerzu i tworzyć całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros od Folwark, który dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do testowania. Szczerze go polecam, dzięki delikatnej nucie
czosnku i
ziół, ten
majonezowy sos świetnie sprawdził się do mojej dzisiejszej propozycji obiadowej. Spróbujcie, zapraszam.
... sycący i pyszny obiad pełen smaku i aromatu
Składniki: (na 2 osoby)1 duża
pierś z kurczaka1 1/2 - 2 łyżki
oliwy z oliwek1/3 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki suszonej
bazyliimała szczypta
soli1/2 łyżeczki
cytrynowego pieprzuokoło 1 łyżeczki
soku z cytrynysos kebab-gyros łagodny firmy Folwark
miks sałat około 100 g1
jogurt naturalny 90 g3-4 łyżeczki
cukrufolia do pieczeniafrytki domowe lub kupnePrzygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem.W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy
oliwę z oliwek z
przyprawami (
bazylią, ostrą
czerwoną papryką,
solą,
cytrynowym pieprzem) i
sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z
kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze
mięso z lodówki i przekładamy do folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z
piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut.W
między czasie przygotowujemy frytki i surówkę * . Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć
jogurt naturalny z
cukrem i polać nim
miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać.Plastry z
kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z surówką, frytkami i
majonezowym sosem kebab-gros, który dzięki delikatnej nucie
czosnku i
ziół doskonale komponuje się ze
smakami na talerzu.* możemy podać dowolną, ulubioną surówkę
Smacznegoponiedziałek, 17 sierpnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog