ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej ...

Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Świat sosów - współpraca z ...
Miodowa szarlotka w pucharku »
Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką
Po długiej, wspaniałej wycieczce na stole musiał pojawić się szybki, ale syty obiad. Postanowiłam przyrządzić pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie. Tak aromatycznie przyrządzone mięso najlepiej smakuje z szybką surówką, frytkami i dobrym sosem, który powinien dobrze komponować się ze smakami na talerzu i tworzyć całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros od Folwark, który dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do testowania. Szczerze go polecam, dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół, ten majonezowy sos świetnie sprawdził się do mojej dzisiejszej propozycji obiadowej. Spróbujcie, zapraszam.
... sycący i pyszny obiad pełen smaku i aromatu
Składniki: (na 2 osoby)
1 duża pierś z kurczaka
1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu
około 1 łyżeczki soku z cytryny
sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark
miks sałat około 100 g
1 jogurt naturalny 90 g
3-4 łyżeczki cukru
folia do pieczenia
frytki domowe lub kupne
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy skośnie na 5 plastrów. Następnie każdy plaster lekko ubijamy tłuczkiem.
W misce przygotowujmy marynatę. Łączymy oliwę z oliwek z przyprawami (bazylią, ostrą czerwoną papryką, solą, cytrynowym pieprzem) i sokiem z cytryny. Obtaczamy nasze plastry z kurczaka w przygotowanej marynacie i wkładamy je na około 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut.
W między czasie przygotowujemy frytki i surówkę * . Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć jogurt naturalny z cukrem i polać nim miks sałat, a następnie całość delikatnie wymieszać.
Plastry z kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z surówką, frytkami i majonezowym sosem kebab-gros, który dzięki delikatnej nucie czosnku i ziół doskonale komponuje się ze smakami na talerzu.
* możemy podać dowolną, ulubioną surówkę
Smacznego
poniedziałek, 17 sierpnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Piers-z-kurczaka-z-piekarnika-w-ziolowo.html