ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT:

BISZKOPT:

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
biszkopt z jabłkami i kremem
biszkopt z jabłkami i kremem
Przedstawiam Wam efektowny przepis
Produkty:
2 biszkopty
9 jajek/5 + 4/
7 łyżek /4+ 3/mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej/po jednej na biszkopt
9 łyżek cukru/5+4/
2 łyżeczki proszku do pieczenia/po łyżeczce na każdy biszkopt
2 łyżki oliwy
masa kremowa:
1 kostka 250 g masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
masa jabłkowa:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
+polewa czekoladowa
+zaparzona mocna herbata do nasączania..
Wykonanie:
BISZKOPT:
1 biszkopt z 5 jaj + 5 łyżek cukru+ 4 łyżek mąki pszennej+ 1 łyżkę mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + łyżka oleju..
Jajka rozdzielamy: z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po jednym żółtku oraz trochę cukru
.wsypujemy połaczone mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką/nie mikserem../na końcu dodajemy olej ,łaczymy składniki .wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia..
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut..
Pamiętać należy ,że biszkopt nie może leżeć wiec piekarnik należy nagrzać wcześniej.
Następnie pieczemy drugi raz biszkopt o mniej o jedną porcję..
MASA JABŁKOWA:
Jabłka kroimy,wkładamy do garnka ,wlewamy nieco wody.i dusimy aż zmiękną..Na koniec wsypujemy galaretkę i łączymy z jabłkami..
KREM:
Budyń gotujemy ,wystudzamy..do utartego masła dodajemy budyń..
..
Spodni biszkopt nasądzamy herbatą..na to dajemy masę z jabłek,następnie krem z budyniem.przykrywamy mniejszym biszkoptem..Polewamy polewą czekoladową.Posypujemy dowolnie ,ja lubie wiórkami..ale to indywidualna sprawa
..
Wbrew pozorom placek nie jest ani trudny do wykonania,ani zbyt czasochłonny..
Powiązany przepis:
żeberka duszone w pikantnym ketchupie i musztardzie
zapiekanka ze szparagów, papryki i cukini
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/biszkopt-z-jablkami-i-kremem