Wykonanie
HomeSŁODKOŚCI
biszkopt z
jabłkami i kremem
biszkopt z
jabłkami i kremem
Przedstawiam Wam efektowny przepisProdukty:2
biszkopty9 jajek/5 + 4/7 łyżek /4+ 3/mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej/po jednej na
biszkopt9 łyżek cukru/5+4/2 łyżeczki proszku do pieczenia/po łyżeczce na każdy
biszkopt2 łyżki
oliwymasa kremowa:1 kostka 250 g
masła1
budyń śmietankowy lub
waniliowymasa
jabłkowa:2 kg
jabłek1
galaretka cytrynowa+polewa czekoladowa+zaparzona mocna
herbata do nasączania..Wykonanie:
BISZKOPT:1
biszkopt z 5 jaj + 5 łyżek cukru+ 4 łyżek
mąki pszennej+ 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka
proszku do pieczenia + łyżka
oleju..
Jajka rozdzielamy: z
białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po jednym
żółtku oraz trochę
cukru.wsypujemy połaczone
mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką/nie mikserem../na końcu dodajemy
olej ,łaczymy składniki .wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia..Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut..Pamiętać należy ,że
biszkopt nie może leżeć wiec piekarnik należy nagrzać wcześniej.Następnie pieczemy drugi raz
biszkopt o mniej o jedną porcję..MASA
JABŁKOWA:
Jabłka kroimy,wkładamy do garnka ,wlewamy nieco
wody.i dusimy aż zmiękną..Na koniec wsypujemy
galaretkę i łączymy z
jabłkami..KREM:
Budyń gotujemy ,wystudzamy..do utartego
masła dodajemy
budyń....Spodni
biszkopt nasądzamy
herbatą..na to dajemy masę z
jabłek,następnie krem z
budyniem.przykrywamy mniejszym
biszkoptem..Polewamy
polewą czekoladową.Posypujemy dowolnie ,ja lubie wiórkami..ale to indywidualna sprawa..Wbrew pozorom placek nie jest ani trudny do wykonania,ani zbyt czasochłonny..Powiązany przepis:
żeberka duszone w pikantnym
ketchupie i musztardziezapiekanka ze
szparagów,
papryki i
cukiniWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy