Wykonanie
Od kilku dni w moim koszyku z
owocami leżała
gruszka, z którą nie bardzo wiedziałam co począć. Kupiłam ją z myślą o dodatku do
płatków owsianych, niemniej przez dłuższy czas nie wykorzystywałam jej. Mając ochotę na coś słodkiego, aromatycznego i jesiennego, jako przekąska do
kawy, wpadłam na pomysł
ciasteczek gruszkowych. Szybki przegląd zawartości szafek od razu podrzucił mi rozwiązanie.
Ciasteczka gruszkowe na bazie
płatków owsianych są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i sycące. Idealnie nadają się na sobotni podwieczorek lub przekąskę
między posiłkami. Koniecznie spróbujcie sami.
Składniki:1 dojrzała
gruszka ze skórką8 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżki ziaren
sezamu2 łyżki ziaren
siemienia lnianego1
jajko1 łyżka
masła1 łyżka
miodusok wyciśnięty z 1/4
cytryny1/2 łyżeczki startego
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli morskiejSposób przygotowania:
Gruszkę razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski. Dosypuję wszystkie suche składniki:
płatki owsiane,
sezam,
siemię lniane,
gałkę muszkatołową i
sól. Mieszam całość i odstawiam na bok.W rondelku rozpuszczam
masło i
miód (jeżeli nie ma płynnej konsystencji). Przestudzam i dodaję do miski z
gruszką. Wbijam
jajko, wyciskam
sok z cytryny i bardzo drobno ścieram
imbir. Mieszam wszystkie składniki dokładnie i odstawiam na bok na kilka minut.W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Formuję z masy małe
ciasteczka i układam je na blaszce lekko dociskając z każdej strony. Piekę ok 25 minut aż zaczną się rumienić (i roztaczać korzenny zapach).
Sprawdź moje inne przepisy na
ciasteczka owsianePodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi