ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonej dyni z gruszką

Krem z pieczonej dyni z gruszką

nazwa

Wykonanie

Okrągłe, podłużne, pomarańczowe, zielone lub żółte. Dynie. Sezon na nie właśnie trwa w najlepsze, więc koniecznie trzeba go wykorzystać. Mając wolną sobotę wybrałam się na pobliski stragan i zakupiłam kilka na sztuk na różnego rodzaju przetwory. Jedną od razu wrzuciłam do piekarnika z myślą o aromatycznej i rozgrzewającej zupie.
Składniki:
1 średniej wielkości dynia odmiany hokkaido
2 dojrzałe i soczyste gruszki
1 biała cebula
1,5 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
kawałek laski cynamonu lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
5 nitek szafranu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
pestki dyni
sezam
kremowy ser kozi
grzanki z chleba pełnoziarnistego żytniego
Bardzo dobrze pasować będą także kiełki, prażone migdały bądź kawałki świeżej lub grillowanej gruszki.
Sposób przygotowania:
Umytą dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam pestek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu aż zrobi się miękka (ok 20-30 minut). Następnie obieram ją ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.
W międzyczasie kroję w kostkę cebulę i gruszkę (razem ze skórką). Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i przekładam na nią gruszkę z cebulą. Gdy zaczną robić się miękkie dodaję ocet i smażę jeszcze przez kilka minut aby płyn odparował.
W garnku podgrzewam bulion z imbirem, cynamonem, skórką z cytryny i szafranem. Gdy zrobi się gorący dodaję upieczoną dynię oraz gruszkę z cebulą. Podgrzewam jeszcze przez kilka minut, wyłączam gaz i pozostawiam do przestygnięcia na kwadrans.
Miksuję zawartość garnka. Jeżeli wykorzystujesz korę cynamonu to pamiętaj o wyciągnięciu jej zanim użyjesz blendera. Następnie dodaję sok wyciśnięty z cytryny i jogurt. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z prażonymi ziarnami sezamu i pestkami dyni, łyżką miękkiego koziego sera oraz grzankami z chleba żytniego.
Jak zrobić szybki bulion?
Dostępność bulionu warzywnego często stanowi dla mnie problem. Nie zawsze mam go pod ręką, a często jest potrzebny. Ja sobie poradzić z jego brakiem? Na potrzeby różnych zup przygotowałam szybki przepis, który stosuję, gdy mam ok 30 minut czasu. Mam nadzieję, że przyda się także Tobie.
Składniki podstawowe:
500 ml wody
3 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
1 nieduża biała cebula
1 łyżeczka zielonej czubricy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Jeżeli mam pod ręką to dodaję także garść natki pietruszki, świeży lubczyk, czosnek.
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Nie musi to być idealna kostka. Wrzucam je do garnka z grubym dnem i podsmażam z dodatkiem oliwy. Następnie zalewam wodą i zaczynam gotować.
Cebulę przypalam na płomieniu gazowym ze wszystkich stron. Kiedy skórka zaczyna robić się zwęglona dodaję ją do gotującego się wywaru.
Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszam gaz, dodaję przyprawy (czubricę, sól i pieprz) i przykrywam garnek. Gotuję przez ok 20 minut do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
Bulion można wykorzystać od razu jako bazę do innych zup lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Sprawdź moje inne pomysły na domową zupę
Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/09/krem-z-pieczonej-dyni-z-gruszka