Wykonanie
Okrągłe, podłużne,
pomarańczowe, zielone lub żółte.
Dynie. Sezon na nie właśnie trwa w najlepsze, więc koniecznie trzeba go wykorzystać. Mając wolną sobotę wybrałam się na pobliski stragan i zakupiłam kilka na sztuk na różnego rodzaju
przetwory. Jedną od razu wrzuciłam do piekarnika z myślą o aromatycznej i rozgrzewającej zupie.
Składniki:1 średniej wielkości
dynia odmiany hokkaido2 dojrzałe i soczyste
gruszki1 biała
cebula1,5 szklanki
bulionu warzywnego3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki startego
imbiru1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnegoskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
cytrynykawałek laski
cynamonu lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego5 nitek
szafranusól morskaświeżo zmielony
pieprzDodatki:
pestki dynisezamkremowy
ser kozigrzanki z
chleba pełnoziarnistego żytniegoBardzo dobrze pasować będą także
kiełki, prażone
migdały bądź kawałki świeżej lub grillowanej
gruszki.Sposób przygotowania:Umytą
dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam pestek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu aż
zrobi się miękka (ok 20-30 minut). Następnie obieram ją ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.W międzyczasie kroję w kostkę
cebulę i
gruszkę (razem ze skórką). Na patelni rozgrzewam
oliwę z oliwek i przekładam na nią
gruszkę z
cebulą. Gdy zaczną robić się miękkie dodaję
ocet i smażę jeszcze przez kilka minut aby płyn odparował.W garnku podgrzewam
bulion z
imbirem,
cynamonem,
skórką z cytryny i
szafranem. Gdy
zrobi się gorący dodaję upieczoną
dynię oraz
gruszkę z
cebulą. Podgrzewam jeszcze przez kilka minut, wyłączam gaz i pozostawiam do przestygnięcia na kwadrans.Miksuję zawartość garnka. Jeżeli wykorzystujesz korę
cynamonu to pamiętaj o wyciągnięciu jej zanim użyjesz blendera. Następnie dodaję sok wyciśnięty z
cytryny i
jogurt. Doprawiam
solą i
pieprzem.Podaję z prażonymi ziarnami
sezamu i
pestkami dyni, łyżką miękkiego
koziego sera oraz grzankami z
chleba żytniego.
Jak zrobić szybki bulion?Dostępność
bulionu warzywnego często stanowi dla mnie problem. Nie zawsze mam go pod ręką, a często jest potrzebny. Ja sobie poradzić z jego brakiem? Na potrzeby różnych zup przygotowałam szybki przepis, który stosuję, gdy mam ok 30 minut czasu. Mam nadzieję, że przyda się także Tobie.Składniki podstawowe:500 ml
wody3 duże
marchewki1
korzeń pietruszki1 nieduża biała
cebula1 łyżeczka zielonej czubricy2 łyżki
oliwy z oliweksól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowyJeżeli mam pod ręką to dodaję także garść
natki pietruszki, świeży
lubczyk,
czosnek.Sposób przygotowania:
Marchewkę i
pietruszkę myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Nie musi to być idealna kostka. Wrzucam je do garnka z grubym dnem i podsmażam z dodatkiem
oliwy. Następnie zalewam
wodą i zaczynam gotować.
Cebulę przypalam na płomieniu gazowym ze wszystkich stron. Kiedy skórka zaczyna robić się zwęglona dodaję ją do gotującego się
wywaru.Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszam gaz, dodaję
przyprawy (czubricę,
sól i
pieprz) i przykrywam garnek. Gotuję przez ok 20 minut do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
Bulion można wykorzystać od razu jako bazę do innych zup lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.Sprawdź moje inne pomysły na domową zupęPodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi