Wykonanie
Jaka zazwyczaj
jada się w wersji na słono. Z
kurkami,
pomidorami,
szpinakiem,
salami i czym jeszcze tylko dusza zapragnie. A gdyby tak wprowadzić zmianę do tego schematu i zamiast warzyw lub
wędliny dodać nieco
owoców, najlepiej tych sezonowych? Tak. Jajecznica na słodko z
owocami, najlepiej w wersji zapiekanej. Niby omlet, ale delikatniejszy i mniej kaloryczny.
Przepis na jajecznicę zapiekaną z
owocamiSkładniki na porcję dla dwóch osób:4 duże
jajka2 łyżeczki drobnego
cukruszczypta
soli1
brzoskwinia1/2 szklanki
wiśni bez pestek1 szklanka
malinSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wbijam
jajka, dosypuję
cukier i szczyptę
soli. Ubijam przez ok 5 minut na wysokich obrotach miksera. Część
jajek powinna zamienić się w delikatną piankę.Do małych miseczek przekładam pokrojoną w kostkę
brzoskwinię,
wiśnie bez pestek oraz
maliny. Zalewam
owoce jajkami starając się, aby piana była na wierzchu.Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni i piekę przez ok 15 minut. Smacznego!A Ty jak podajesz
jajka na śniadanie?Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi.