ßßß Cookit - przepis na Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
1 i 1/2 kg brzoskwiń*
1 i 1/2 kg cukru żelującego 1:1**
* jednorazowo gotujemy tylko 1 i 1/2 kg owoców lub mniej (z odpowiednio mniejszą ilością cukru). Używamy dużego garnka. Garnek napełniamy nie wyżej niż do połowy.
** cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt składający się z cukru z dodatkiem pektyny, która zagęszcza dżem. "1:1" oznacza, że na 1 kg owoców dajemy 1 kg cukru żelującego. Dostępne są cukry żelujące 2:1 i 3:1 gdzie cukru daje się odpowiednio 2 lub 3 razy mniej, ale zawierają one konserwant. Zabezpiecza on dżem przed zepsuciem.
Przygotowanie
Brzoskwinie umyć (nie obierać), pokroić na kawałki, wyrzucić pestki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki lub w miarę chłodne miejsce w mieszkaniu na 4 godziny, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać.
Zagotować ciągle mieszając, a po zagotowaniu gotować na średnim ogniu jeszcze przez około 4 minuty co chwilę mieszając.
Od razu przelać do gorących słoików (do każdego słoika dawać mniej więcej po tyle samo owoców jak soku), od razu zakręcić. Odstawić do spiżarki, na zimę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/drzem_brzoskwiniowy/przepis.html