ßßß Cookit - przepis na Przepis na chleb pełnoziarnisty

Przepis na chleb pełnoziarnisty

nazwa

Wykonanie

Dawno niczego nie piekłam. Ostatnio także coraz rzadziej gotuję. Składa się na to wiele czynników, a przede wszystkim dostępność czasu i jego organizacja. Pomimo tych wszystkich ograniczeń, dużą wagę nadal przywiązuję do weekendowych śniadań. Najczęściej robię wtedy jajecznicę z wiejskich jajek bądź owsiankę.
Dzisiaj natomiast zdecydowałam się na nieco więcej szaleństwa i upichciłam domowe pieczywo. Chlebek upiekłam na mące pszennej pełnoziarnistej, z dodatkiem mąki żytniej, płatków owsianych i ziaren słonecznika. Trzeba poświęcić mu sporo czasu, a przygotowania należy rozpocząć dzień wcześniej. Efekt jednak wart jest zachodu.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/3 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 szklani mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
3 łyżeczki ziaren sezamu
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
szczypta soli morskiej
Sposób pieczenia chleba w garnku
Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, płatki owsiane, słonecznik, drożdże, cukier i sól. Mieszam wszystkie suche składniki. Wbijam jajko. Ciepłą wodę łączę z mlekiem i dolewam do pozostałych składników. Wyrabiam ciasto ręką do momentu aż zrobi się sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni. Jeżeli będzie zbyt twarde można dolać odrobinę wody. W przypadku, gdyby za bardzo się kleiło polecam dosypać 1-2 łyżki mąki. Nie można jednak sypać za dużo, gdyż płatki owsiane wchłoną znaczną część płynu.
Z ciasta formuję kulkę i smaruję ją dwoma łyżkami oleju orzechowego. Można wykorzystać dowolny rodzaj oleju lub oliwę. Ciasto wkładam do miski szczelnie owiniętej folią i odstawiam na 15 minut. Następnie wkładam je do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągam ciasto z lodówki na ok 2h przed pieczeniem. Do miski wlewam 2 łyżeczki ciepłej wody, odwracam ciasto na drugą stronę i ugniatam je delikatnie palcami, aby odgazowało. Ceramiczny garnek do pieczenia smaruję dwoma łyżkami oleju orzechowego. Garnek należy bardzo dokładnie wysmarować olejem. Ja nie zrobiłam tego jak trzeba i efekt widoczny jest na jednym ze zdjęć. Przekładam do niego ciasto i odstawiam na 1,5 – 2h, aby zrobiło się ciepłe i zaczęło ponownie rosnąć.
Na ostatnie 30 minut można wstawić garnek do piekarnika nastawionego na minimalną temperaturę (ok 50 stopni) – nie jest to jednak konieczne. Smaruję wierzch chleba roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie) oraz obsypuję ziarnami sezamu i odrobiną soli morskiej. Piekę w temperaturze 200 stopni (grzałka góra i dół) przez ok 20 minut.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/04/chleb-pelnoziarnisty-pieczony-w-garnku