ßßß Cookit - przepis na Bułki domowe z lodówki

Bułki domowe z lodówki

nazwa

Wykonanie

Kiedy po raz pierwszy upiekłam te bułki nie mogłam wyjść z podziwu. Ich smak przypomina ten znany z dzieciństwa, kiedy piekarnie piekły prawdziwe pieczywo. Dziś na sklepowych półkach z pieczywem znajdziecie w większości watowate "dmuchańce", a co gorsza imitacje zdrowia w postaci ciemnego pieczywa barwionego w rzeczywistości karmelem. Te bułki piekę naprzemiennie z moim chlebem na maślance . Przepis znalazłam na stronie Wielkie Żarcie, a jego autorem jest Mońcia. Zaletą tych bułeczek jest to, że ciasto można przygotować np. wieczorem i upiec kolejnego dnia na śniadanie. Właściwie najlepiej smakują z dodatkiem prawdziwego masła. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków.
Składniki:
470 g mąki pszennej (lub mąki pełnoziarnistej)
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka (250 ml) wody
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Do posypania: ziarna słonecznika, sezam, mak
Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę i drożdże. Solimy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i wstawić do lodówki (tak, do lodówki!) na całą noc lub cały dzień. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie podwajając swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować rzucając energicznie na stolnicę. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej olejem blaszce w znacznych odstępach. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 17-20 minut.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/buki-domowe-z-lodowki.html