ßßß
Składniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (dlatego ciasto ma taki ciemny kolor)1/3 szklanki ciepłej wody2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka suchych drożdży1/3 łyżeczki cukruszczypta soliDodatki do pizzy:1/3 szklanki tartego parmezanu50 g sera feta z mleka owczego10 pomidorków daktylowych (lub inny rodzaj, np. koktajlowe)5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej1/4 żółtej papryki1/2 cebulikilka oliwek2/3 szklanki jogurtu naturalnego3 ząbki czosnkuoliwa z oliwek
Przygotowanie:Ciasto przygotowuję na minimum jedną godzinę przed pieczeniem. Do miski wsypuję mąkę i łączę ją z drożdżami, cukrem i solą. Dolewam połowę ciepłej wody i oliwy. Mieszam składniki. Dodaję pozostałą wodę zagniatając ciasto. Powinno być miękkie i sprężyste. Smaruję ciasto drugą łyżką oliwy i wkładam je do miski. Ostawiam na minimum godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie wyciągam ciasto z miski i delikatnie ugniatam palcami, aby odgazowało. Rozciągam je na blaszce do pieczenia pizzy, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na kilka minut, najlepiej na kwadrans.W tym czasie przygotowuję sos czosnkowy. Siekam czosnek najdrobniej jak się da i łączę go z jogurtem. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na kilka minut, aby czosnek oddał swoje aromaty.Kroję wszystkie składniki: cebulę w pórka, paprykę w paseczki, a pomidory i oliwki w połówki. Ścieram parmezan na tarce i kruszę fetę. Plasterki szybkę rozrywam na mniejsze kawałki.Smaruję ciasto sosem czosnkowym i układam na nim wszystkie składniki. Wstawiam pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę przez kolejne 10 minut.Przed podaniem polewam pizzę oliwą z oliwek. Smacznego!
Do posłuchania w ten deszczowy dzień polecam In This Whole World od Gramatik.