ßßß
Ciasto na pizzęSkładniki na 1 porcję:1/2 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukruszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę, sól i cukier mieszam w misce. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję do suchych składników. Mieszam całość i wyrabiam aż ciasto zrobi się sprężyste. Gdyby za bardzo się kleiło należy podsypać odrobiną mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie rozciągam palcami ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Nie rozwałkowuję ciasta ponieważ chcę, aby było ono grube i puszyste.Farsz na pizzęSkładniki na 1 porcję:5 anchois1/4 gruszki1/4 papryki żółtej1 duży pomidor1 papryczka chiliser feta z mleka owczego1/4 łyżeczki słodkiej papryki grilowanej1 mała cebula dymka1 łyżka oliwy z oliwekPomidora kroję bardzo drobno i podsmażam na patelni z posiekaną chili i oliwą. Sos doprawiam grilowaną papryką. Gdy sos odparuje rozsmarowuję go na przygotowanym cieście do pizzy. Można go wcześniej zmiksować, aby miał bardziej kremową konsystencję, niemniej nie jest to wymagane.Cebulę kroję na krążki, paprykę w paseczki, a gruszkę w plasterki. Wszystkie świeże składniki układam na pizzy razem z anchois. Na koniec posypują ciasto pokruszonym serem feta. Piekę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg.