Wykonanie
Leniwe weekendowe poranki zwykle nie zachęcają do spacerów po świeże
pieczywo, a niedzielne śniadanie powinno być przecież wyjątkowe. Dlatego też opracowałam przepis na niezwykle szybkie
bułki prosto z… patelni. Tak, dobrze przeczytaliście. Nie wymagają one pieczenia i to jest w nich najlepsze.Składniki na śniadanie dla 2 osób:1 szklanka
mąki żytniej razowe1/3 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
sezamu1/3 szklanki ciepłej
wody1
jajko (można pominąć)10 g. świeżych
drożdży lub 1/2 saszetki suszonych1 łyżeczka
cukrusólpieprz1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Drożdże i
cukier mieszam w ciepłej wodzie i pozostawiam na kilka minut. Do miski wsypują
mąkę żytnią,
sezam,
sól i
pieprz oraz wbijam
jajko. Wlewam rozpuszczone
drożdże i zaczynam zagniatać. Ciasto podsypuję
mąką pszenną i wyrabiam przez kilka minut aż
zrobi się sprężyste. Dzielę na sześć równych części i formuję bułeczki.Przygotowane bułeczki zostawiam na 10 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. W tym czasie przygotowuję pozostałe elementy śniadania. Gdy ciasto nieco urośnie rozgrzewam
oliwę na patelni z grubym dnem i wykładam na nią
bułki. Smażę na małym ogniu pod przykryciem przez 4-5 minut z każdej strony.
Bułki powinny ładnie się zrumienić.