ßßß Cookit - przepis na Domowe rogale śniadaniowe

Domowe rogale śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Weekend najlepiej rozpocząć od pysznego śniadania. Niestety pogoda za oknem we Wrocławiu nie sprzyja spacerom, nawet tym krótkim do piekarni. W takich sytuacjach wyciągam mąkę z szafki i zaczynam kombinować. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam kruche rogaliki. Wymagały one nieco więcej czasu niż bułki z patelni, niemniej były zdecydowanie warte wygospodarowania kilkudziesięciu minut.
Do śniadania podałam miód sosnowy, 3 rodzaje sera (pleśniowy, żółty i owczy) i awokado. Przygotowałam również szybką sałatkę z melona i pomidorów ze słodkim sosem balsamicznym.
Składniki na 10 małych rogalików:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów dowolnego rodzaju – ja wykorzystałam mieszankę pszennych i żytnich
3 łyżki sezamu
3/4 opakowania suchych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli morskiej
oliwa z oliwek do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę żytnią, otręby, sezam, drożdże, sól i cukier. Mieszam suche składniki i dodaję do nich jajko, rozpuszczone (ostudzone) masło oraz lekko podgrzane mleko. Masło i mleko nie mogą być zbyt gorące ponieważ drożdże nie zaczną rosnąć. Łączę wszystkie składniki łyżką i zaczynam wyrabiać ciasto – gdyby za bardzo się kleiło można dodać nieco mąki pszennej.
Blat podsypuję mąką pszenną i rozwałkowuję ciasto – można podzielić je na 2-3 części, aby było łatwiej. Z ciasta wycinam paski o szerokości ok 5-6 cm i dzieję je na dwie części (przecinam po skosie). Zwijam rogaliki, układam na blaszce i smaruję oliwą z oliwek. Wykorzystałam formę do pieczenia pizzy ponieważ ze względu na posiadane perforacje lepiej rozprowadza ciepło, a rogaliki nie przyklejają się do niej.
Ciasto wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam tryb pieczenia góra-dół i nastawiam temperaturę na 175 stopni. Celowo pominęłam krok na wyrastanie ciasta – urosło ono w trakcie nagrzewania piekarnika. Jeżeli macie więcej czasu możecie pozostawić ciasto na 30 minut do czasu podwojenia swojej objętości.
Rogale piekę przez ok 15 minut od momentu nagrzania piekarnika. Następnie ustawiam tryb termoobiegu i czekam kolejne 5 minut. Ostatni krok można pominąć jeżeli chce się mieć miękkie rogaliki. Termoobieg sprawia, że stają się one bardziej kruche i chrupiące.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/domowe-rogale-sniadaniowe