ßßß Cookit - przepis na Bajgle

Bajgle

nazwa

Wykonanie

To kolejny przepis z ukochanej książki kucharskiej mojej córci. Tym razem jednak niepotrzebnie trzymałam się przepisu. W oryginale polecają wyciąć 24 krążki o średnicy 5 cm - zrobiłam kilka i są naprawdę maleńkie bułeczki. W końcu to książka z przepisami dla malucha. Zrobiłam też kilka większych bułeczek, w tradycyjnym kształcie (co widać na zdjęciu). Muszę powiedzieć, że tak smakowały nam dużo lepiej. Ogółem smak bułeczek na 4. No i tym przepisem zakończyłam już chyba wystawianie wszystkich "zaległych" wpisów, uff.
Składniki:
20 dag mąki pszennej
150 ml mleka
1 jajko
1/2 torebki drożdży w proszku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
2 łyżki masła do posmarowania formy
Wykonanie:
Mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 24 krążki o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temp. 175°C.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Bajgle.html