Wykonanie
Ten przepis jest idealny dla osób niecierpliwych. Jeżeli nie masz ochoty biec rano do piekarni po świeże
pieczywo i nie chcesz włączać piekarnia koniecznie sprawdź ten pomysł.
Bułki z patelni przygotujesz w niecałe 30 minut. Nadają się nie tylko na weekendowe śniadanie, ale również jako sposób na ciekawy lunch w pracy.
Składniki na 8
bułek:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki żytniej1/2 szklanki
otrębów żytnich2 łyżki
słonecznika2 łyżki
sezamu150 g
twarogu1
jajko1/3 szklanki
mleka1 łyżka
masła20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
cukruszczypta
soli morskiejolej do smażeniaPrzygotowanie:W misce mieszam wszystkie suche składniki i rozdrobniony widelcem
biały ser. W rondelku rozpuszczam
masło i przelewam do miski. Wbijam
jajko. Podgrzewam delikatnie
mleko i rozpuszczam w nim
drożdże z odrobiną
cukru. Pozostawiam na kilka minut, aby powstał rozczyn. „Pracujące”
drożdże przelewam do miski i mieszam wszystkie składniki łyżką. Nie wyrabiam ciasta ręką ponieważ za bardzo się klei. Formuję bułeczki obtaczając je lekko w
mące.
Bułki pozostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu nakryte czystą szmatką. Następnie rozgrzewam odrobinę
oleju na patelni. Smażę pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 4 minuty z każdej strony.