Wykonanie
Przepis na pulpety, klopsiki z
indyka w sosie
koperkowym z mizerią i młodymi
ziemniakami. To danie sprawdzone, proste i szybkie w przygotowaniu. Obiad klasyczny, niezbyt
drogi, ale… jaki pyszny. Koniecznie spróbujcie!Składniki na pulpety:0,5 kg
mielonego mięsa z indykaśredniej wielkości
cebulasól,
pieprzbiała
bułkabułka tartajajkoSkładniki na sos do pupletów:
mąka (2-3 łyżki)
mleko (ok pół szklanki)
sól i
pieprzpęczek
koperkuSkładniki na mizerię:dwa duże, świeże
ogórkikoperekkwaśna
śmietana, 3-4 łyżki
ocet winny (1-2 łyżeczki)łyżeczka lub dwie
cukrusól i
pieprzSposób przygotowania pulpetów:Do miski wrzucamy wszystkie składniki:
mięso mielone, pokrojoną drobno
cebulę,
sól,
pieprz, namoczoną wcześniej w wodzie lub
mleku, a następnie wyciśniętą
bułkę, 2 łyżki
bułki tartej oraz
jajko.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.Z
mięsa lepimy niewielkie kotlety, które na rozgrzanej
oliwie smażymy ok 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładamy na talerz obok i zabieramy się za przygotowanie sosu.Sposób przygotowania sosu do pulpetów:Do sosu do pulpetów musimy przygotować sos. Na jego przygotowanie jest kilka sposobów. Ja swój sos robię tak: do garnka wlewam ok 2-2,5 szklanki
wody, wrzucam do niej pół
kostki rosołowej (lub świeżą
marchewkę i
pietruszkę), następnie zagotowuję
wodę i wrzucam do niej usmażone puplety. Gotuję wszystko na małym ogniu przez ok 15-20 minut. W tym czasie przechodzę do punktu drugiego.Do oddzielnego pojemnika wsypuję 2-3 łyżki
mąki, które intensywnie mieszam z
mlekiem, tak, żeby wyeliminować gródki. Taka zalewa przyda nam się za chwilę.Po zagotowaniu pulpetów wyciągam je z
wody i odkładam na bok. Do
wody wlewam moją mączno-
mleczną zalewę i mieszam z
wodą oraz zagotowuję tak, żeby powstał sos. Jeżeli Twój
sos jest za rzadki – dodaj jeszcze odrobinę
mąki – jeżeli za gęsty – dodaj
wody.Do sosu dodaję drobno posiekany
koperek, odrobinę
soli oraz
pieprzu. Do tak przygotowanego sosu wrzucam znowu puplety. Sos i pulpety mamy gotowe. Czas na mizerię!Przepis na mizerię:Nie ma nic prostszego.
Ogórki obierz i drobno pokrój w plasterki.Wrzuć
ogórki do miski, dodaj drobno posiekany
koperek, 3-4 łyżki
śmietany (lub
jogurtu naturalnego) łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
octu winnego, szczyptę
soli i
pieprzu. Wymieszaj wszystko i spróbuj. Jeżeli uważasz, że smak jest zbyt mało wyraźny – możesz dodać wszystkiego jeszcze po trochu.Obiad gotowy! Smacznego!