Wykonanie
Ciasto
miętowe to na pierwszy rzut oka dość skomplikowany, ale bardzo smaczny i lekki placek o atrakcyjnym, wiosennym wyglądzie. Powinno smakować nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za
cukierkami miętowymi.I.
Biszkopt:5
jajek¾ szklanki
cukrucukier waniliowy½ szklanki
mąki tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po jednym
żółtku na przemian z
cukrem, cały czas ubijając.
Mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
kakao mieszamy, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 30 – 35 minut w temperaturze 180 0 C. Upieczony
biszkopt pozostawiamy do ostygnięciaII.
Ciasto francuskieGotowe
ciasto francuskie rozpakowujemy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 0 C. Pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na złoty kolor.III. Masa miętowa1 opakowanie landrynek
miętowych przesypujemy do rondla i zalewamy 1 ½ szklanki
wody. Landrynki rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając.Gotujemy
budyń:2 szklanki
mleka3 budynie
śmietankowe1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej1 łyżka stołowa
mąki tortowej
cukier waniliowySzklankę
mleka odlewamy do garnka i zagotowujemy z
syropem z landrynek. W drugiej szklance
mleka rozprowadzamy 3 budynie
śmietankowe z
mąkami i
cukrem waniliowym i wlewamy do gotującego się
mleka z
syropem miętowym, cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Ugotowany
budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Na bazie budyniu przygotowujemy masę:¾ kostki
masła1 kostka
margaryny „Kasia””Kasię” łączymy z
masłem i ucieramy krem, dodając po 1 łyżce ostudzony
budyń miętowy. Ucieramy tak długo, aż powstanie puszysty krem.IV.
Krem śmietankowy1
galaretka agrestowa2 opakowania 400ml schłodzonej
śmietanki 36%Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej, przegotowanej
wody. Mieszamy tak, aby nie było grudek, a następnie schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, obserwując, aby nie powstało
masło. Do ubitej
śmietanki dodajemy stężoną, lecz lejąca się
galaretkę. Delikatnie mieszamy całość.V.
Syrop do nasączania ciastaDo 1 szklanki przegotowanej
wody wyciskamy sok z 3
mandarynek lub innych
cytrusów (wg upodobań) i schładzamy.VI. Wykonanie ciasta:Schłodzonym
syropem nasączamy
biszkopt. Na nasączone ciasto rozsmarowujemy krem
miętowy. Na krem nakładamy wcześniej upieczone
ciasto francuskie.Na
ciasto francuskie wylewamy
krem śmietankowy i rozprowadzamy go równomiernie. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi lub startą
czekoladą.Ciasto schładzamy, aby obydwa kremy dobrze stężały.Smacznego!